Dé service- en onderhoudshub in de offshore

Den Helder is strategisch gelegen langs een van de drukste zeeroutes ter wereld, ideaal voor zowel de traditionele offshore als de renewables. Een ideale centraal gelegen pitstophaven voor het bedrijfsleven dat actief is in offshore business. Naast de offshore staat Den Helder bekend om zijn defensiehaven. De aanwezigheid van de Koninklijke Marine en de offshore-industrie geeft de haven van Den Helder een sterke positie in de topsectoren Water, Energie, Logistiek en Hightech Systemen & Materialen. Samen met de Koninklijke Marine is Port of Den Helder van groot belang voor de regionale economie en de werkgelegenheid. ,,Den Helder is een a-typische haven. Wij hebben niet of nauwelijks op- en overslag, maar wel een toegevoegde waarde van ongeveer 300 miljoen euro per jaar. Goed voor 2500 directe arbeidsplaatsen en jaarlijks 3500  scheepsbewegingen”, aldus Jacoba Bolderheij, directeur Port of Den Helder. 

Vanuit Den Helder worden traditiegetrouw vele olie- en gasplatforms in de Noordzee bediend, met een breed scala aan logistieke en onderhoudsactiviteiten. De snelle en efficiënte handling, ontwikkeld door samenwerking tussen de verschillende offshorebedrijven en oliemaatschappijen staat wereldwijd bekend als ‘Den Helder Quality’. De samenwerking maakt een effectieve bevoorrading van platforms mogelijk. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op. Door een nauwere afstemming tussen helikoptervluchten en schepen wordt gewerkt aan een nog grotere efficiencywinst. De samenwerking met Den Helder Airport biedt hiervoor unieke kansen. Wel verliest de traditionele offshore de laatste jaren terrein in Den Helder door de dalende olie- en gasproducties op de Noordzee. Als het aan Bolderheij ligt zal dit echter ruimschoots gecompenseerd worden door de offshore wind energiemarkt.

Routekaart
Den Helder wil dan ook een belangrijke faciliterende rol gaan vervullen met betrekking tot de diverse windparken in de Noordzee. Een centraal thema in de Routekaart. Deze gebiedsontwikkelingskalender van NV Port of Den Helder heeft een horizon tot 2030. Een ambitieus meerjarenplan dat de focus heeft op een duurzame en innovatieve haven. Ook in Den Helder is het bedrijfsleven in hoog tempo bezig om de activiteiten rondom de traditionele olie- en gaswinning te diversifiëren naar de offshore wind en andere vormen van duurzame energie zoals waterstof. 

Motor
De Kop van Noord-Holland staat voor een grote opgave vanwege vergrijzing, ontgroening en wegvallen van oude bedrijvigheid. Voor de haven van Den Helder, als motor van economische ontwikkeling in de regio, is een belangrijke rol weggelegd om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien. Het vorig jaar geopende Kooyhaven aan het Noord-Hollands kanaal  is het eerste grote project uit de Routekaart, waarbij getracht wordt om tot optimaal ruimtegebruik te komen. Port of Den Helder wil met Kooyhaven, het bedrijventerrein Kooypunt en natuurlijk de zeehaven bijdragen aan de energietransitie op de Noordzee. Daarmee wordt haar positie als North Sea Energy Gateway (NSEG) verder versterkt. 

Kooyhaven
Met Kooyhaven – met een directe verbinding met open zee en kades met grote kavelruimte met veel beschikbaarheid –  wordt de geboden ruimte van de zeehaven optimaal benut. Kooyhaven biedt ruimte aan ondernemingen binnen de supply chain voor de energiemarkt en andere sectoren, die haven- of watergebonden zijn. 

Civiel-militaire samenwerking
Een andere project in de zeehaven is de verdere ontwikkeling van de Paleiskade met het Harssensterrein. ,,We zijn in gesprek met Defensie om dit gebied voor civiele doeleinden te ontwikkelen. Er bestaat al een civiel-militaire samenwerking waarbij offshoreschepen kunnen uitwijken naar ligplaatsen op het marineterrein. Ook is Luchthaven De Kooy/Den Helder Airport natuurlijk een prachtig voorbeeld.” 

Track record
Den Helder biedt met toonaangevende kennisinstituten in de nabije omgeving, de aanwezige helikopterluchthaven Den Helder Airport en de unieke geografische ligging een uitstekend vestigingsklimaat voor de operatie en het onderhoud van offshore windparken. Het Helderse bedrijfsleven biedt een uitstekend track record op het gebied van de offshore. Deze expertise zet men nu al in  ten behoeve van de windparken die elders al in operatie zijn. ,,Dit Helders bedrijfsleven wordt dus al maar sterker! Voor de parken die de komende decennia aangelegd gaan worden binnen bereik van Den Helder, bieden we de windsector dus met onze locatie én het Helderse bedrijfsleven een optimale vestigingsplaats. De snelle ontwikkelingen in de offshore wind energiemarkt bieden dan ook grote kansen voor Den Helder”, legt de directeur van Port of Den Helder uit. 

Windparken
Tot 2023 worden drie grote windparken voor de Nederlandse kust gebouwd. Bovendien zijn na 2023 nog veel meer en grotere windparken voorzien. Den Helder zet met name in op de operationele en onderhoudswerkzaamheden. De haven in de Kop van Noord-Holland wil uitgroeien tot dé service- en onderhoudshub van Nederland. ,,Nederland heeft internationaal de beste papieren voor de snelle ontwikkeling van offshore windenergie. En deze ontwikkelingen komen ook mooi binnen bereik van Den Helder. Onze kracht ligt in onderhoud, service, logistiek én kennis, bijvoorbeeld op het gebied van corrosiebestrijding.”

Werkgelegenheid
De directeur van Port of Den Helder benadrukt dat de haven van goede kwaliteit is en dat ook moet blijven. ,,Als het gaat om substantiële werkgelegenheid moet de Kop van Noord-Holland het hebben van de Marine en de haven. Belangrijk is dus dat de haven zijn rol kan blijven spelen in de offshore activiteiten, nu en in de toekomst.”

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op