De Rycke: mobiele en drijvende betoncentrales als duurzaam alternatief

De Rycke heeft in 2024 de innovatieve drijvende centrale Contoon in gebruik genomen.

 

De Rycke Beton heeft vijf vaste betoncentrales op haar vestigingen in Kallo, Kieldrecht en Aalst. Van daaruit worden vele projecten in onder andere de haven van Antwerpen van stortklaar beton voorzien, zoals momenteel voor het gigantische INEOS-project. Tegelijkertijd is De Rycke specialist in on-site betonproductie met mobiele en drijvende centrales. Daarbij wordt in toenemende mate het blikveld naar Nederland verruimd.

 

Deze werkwijze, waarbij vele betonmixers van de weg worden gehaald, is efficiënt, flexibel én duurzaam. Door het succes van de drijvende betoncentrale Bonton (Beton Ponton) is vorig jaar nog een innovatieve drijvende centrale in gebruik genomen: de Contoon (Concrete Pontoon).

 

 

Europa Terminal

Een mooi voorbeeld van de kracht van de Contoon is de inzet ervan bij de grootschalige vernieuwing van de Europa Terminal in de haven van Antwerpen. Dit ambitieuze project combineert de modernste technologie met een focus op duurzaamheid en efficiëntie, waarbij de Contoon een cruciale bijdrage levert aan de betonleveringen.

 

Noorderburen

De Rycke verruimt in toenemende mate de horizon naar de Noorderburen. Zo heeft het Belgische bedrijf de Bonton ingezet voor Windpark Windplanblauw dat vorig jaar zomer officieel geopend is. Windplanblauw is een repoweringproject, waarbij 74 turbines in de noordwesthoek van Flevoland zijn vervangen door 61 nieuwe en krachtigere exemplaren. Daarvan staan er 24 in het IJsselmeer. Voor de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen (in oktober 2024 officieel geopend), in havengebied North Sea Port, verrichtte De Rycke daar haar werkzaamheden van 2018 tot 2022 via twee mobiele werfcentrales.

 

Momenteel heeft De Rycke ook twee centrales on site in Vlissingen, voor de bouw van het nieuwe energie eiland, dat voor de Belgische kust komt te liggen. (foto TM Edison)

 

Innovatie

De Rycke Beton streeft voortdurend naar innovatie in haar productieprocessen. ,,We investeren in geavanceerde technologie, het optimaliseren van onze processen en duurzame initiatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, de CO2-uitstoot te verminderen en onze efficiëntie te verhogen. Met de Bonton en Contoon wordt stortklaar beton letterlijk vanuit het water naar de werf gebracht”, aldus CEO Koen De Rycke (60), die de vierde generatie van het familiebedrijf vertegenwoordigt. Hij gaat nader in op enkele grote projecten in België en Nederland waarbij De Rycke een betrouwbare partner is.

 

Nieuwe kaaimuur

Zo wordt momenteel de Europa Terminal, gelegen aan de rechteroever van de Schelde, volledig vernieuwd om de nieuwste generatie containerschepen tot 25.000 TEU te kunnen ontvangen. Het project (in 2022 gestart) omvat de bouw van een nieuwe kaaimuur van 1.200 meter lang, met een vergrootte diepgang van 13,5 naar 16,5 meter, en de modernisering van de terminalfaciliteiten. Dit maakt de haven toekomstbestendig en versterkt haar rol als wereldspeler in de maritieme sector.

 

Koen De Rycke, de huidige CEO van het familiebedrijf De Rycke.

 

CO₂-uitstoot verminderd

De vernieuwing omvat ook een sterke focus op duurzaamheid, met de integratie van walstroomvoorzieningen, elektrische kranen en hernieuwbare energiebronnen zoals windmolens. Hierdoor wordt niet alleen de operationele efficiëntie verhoogd, maar ook de CO₂-uitstoot per container aanzienlijk verminderd.

 

Centrale rol Contoon

Bij de bouw van de kaaimuur speelt de Contoon een centrale rol. ,,Onze drijvende betoncentrale maakt het mogelijk om beton direct op locatie te produceren, wat essentieel is voor een project van deze omvang.”

 

Duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van de Contoon is de reductie van CO₂-uitstoot. Door beton direct op het water te produceren en te verpompen naar de bouwplaats, wordt het transport over land volledig overbodig. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van transport gerelateerde emissies, wat bijvoorbeeld perfect aansluit bij de ambitie van de haven van Antwerpen om een klimaatneutrale hub te worden.

 

Geïntegreerd wateropslagsysteem

De Contoon is uitgerust met een geïntegreerd wateropslagsysteem dat het waterverbruik optimaliseert. Daarnaast minimaliseert een efficiënte generator het energieverbruik tijdens de betonproductie. In de toekomst worden mogelijke verduurzamingsopties verder onderzocht, zoals het inzetten van HVO brandstoffen en zonnepanelen.

 

De Rycke had twee werfcentrales in het kader van de Nieuwe Sluis Terneuzen, die officieel geopend is in oktober 2024. (foto TM Sassevaart)

 

Veiligheid

Veiligheid staat centraal in het ontwerp en de werking van de Contoon. Het geautomatiseerde productieproces verlaagt het risico op menselijke fouten en ongevallen aanzienlijk. Bovendien is de constructie van de Contoon ontworpen volgens de strengste veiligheidsnormen, wat zorgt voor betrouwbare prestaties, zelfs in uitdagende werkomstandigheden.

 

Innovatief platform

De Contoon is meer dan een betoncentrale: het is een innovatief platform dat klaarstaat voor toekomstige technologieën en duurzame bouwprojecten. Dit maakt het niet alleen een oplossing voor de uitdagingen van vandaag, maar ook een inspiratiebron voor de duurzame infrastructuur van morgen. De inzet van de Contoon bij de vernieuwing van de Europa Terminal benadrukt deze visie. Door betonproductie via het water aan te leveren, verhoogt de Contoon niet alleen de efficiëntie, maar draagt het ook bij aan een groenere, duurzamere toekomst.

 

De hoofdvestiging van De Rycke Beton is in het Vlaamse Kallo.

 

Vanaf het water

,,Er wordt een volledig nieuwe kaaimuur gerealiseerd voor de Europa Terminal, in de laatste bocht van de Schelde aan de Zandvlietsluis. Dat doen we dus vanaf het water met de Contoon. Het werk wordt in fases uitgevoerd en het duurt 9 jaar vooraleer een volledig nieuwe kaaimuur is tot stand gekomen”, vervolgt Koen De Rycke die civiele techniek studeerde aan de universiteit van Leuven.

 

Passie voor beton

Terwijl er voorheen ook een belangrijke handelstak was, richt het familiebedrijf zich sinds 1964 bijna volledig op de productie van stortklaar beton. ,,Onze passie voor dit veelzijdige materiaal staat centraal, waardoor we producten creëren die niet alleen functioneel zijn, maar ook duurzaam. Wij streven ernaar om partnerschappen op te bouwen en innovatieve oplossingen te bieden bij het verwezenlijken van projecten. De Romeinen hebben twee belangrijke zaken uitgevonden, heb ik mij altijd laten vertellen: wetteksten en beton, een onvervangbaar materiaal voor civiele werken. Het is onmogelijk om een brug, tunnel of sluis zonder beton  te maken. In elk gebouw zit beton. Je kunt het boven de grond wel vervangen door staal of hout, maar voor een fundering heb je altijd beton nodig.”

 

De Contoon in actie op de werf Europaterminal Antwerpen. (Foto TM Artes Roegiers – Herbosch Kiere – Boskalis)

 

Bonton

De Bonton, de eerste drijvende centrale van De Rycke Beton, werd in 2017 gerealiseerd. De Bonton is in 2024 CSC Goud gecertificeerd. CSC staat voor Concrete Sustainability Council. De Rycke is bovendien KOMO-gecertificeerd voor zijn drijvende centrales. Voor de bouw van de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen (in 2016 opgeleverd) had De Rycke op de bouwplaats twee betoncentrales geplaatst om daar grote volumes te leveren. ,,850.000 kuub beton, vergelijkbaar met 85.000 ritten per vrachtwagen. Zo is het dus allemaal begonnen, met twee centrales op de werf van de Kieldrechtsluis. Vervolgens hadden we van 2018 tot 2020 twee centrales op de werf van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. En momenteel hebben we ook twee centrales on site in Vlissingen voor de bouw van het nieuwe energie-eiland, dat voor de Belgische kust komt te liggen.”

 

Mobiel

Na afloop van de opdracht voor de Kieldrechtsluis in 2015 kwam Koen De Rycke op de gedachte om de betoncentrales mobiel te maken, naar het idee van de Romeinen, de voorlopers van het huidige beton. ,,De vraag was ‘wat gaan we doen met die centrales’. Bij verkoop ben je ze kwijt en opslag brengt niks op. Vervolgens kwamen we op het idee om zo’n centrale mobiel en drijvend te maken. De eerste opdracht omvatte de stabilisatiewerken aan de kaaimuren van de Sint-Michielskaai door Artes-Roegiers in opdracht van De Vlaamse Waterweg.”

 

De Cedert, het cementschip van De Rycke Beton.

 

Nieuwe kaaimuren

De Bonton is ondertussen al veelvuldig ingezet voor nieuwe kaaimuren. ,,Onze vrachtwagens kwamen steeds meer in de file te staan. De mobiele en drijvende betoncentrales vormen een prima duurzaam alternatief. Wij kunnen alle vrachtwagens overbodig maken bij werven tot een paar honderd meter van het water. Daarnaast kunnen ook alleen de laatste kilometers met rijdende betonmixers worden afgelegd.”

 

Bonton en Contoon: drijvende betoncentrales

De Bonton kan (zonder inzet van voertuigen) tot enkele honderden meters van de kade rechtstreeks op de werf pompen. De capaciteit van de Bonton bedraagt 80 tot 120 m³ beton per uur. De imposante installatie is 14 meter hoog en gemonteerd op een ponton van 13 bij 50 meter. Op het ponton staan twee cementsilo’s en vier granulatenbunkers. Het is geschikt voor alle grote sites die in de wijde omgeving van een grote waterweg gelegen zijn. Via een generator voorziet het ponton in zijn eigen stroom. De betoncentrale wordt volledig automatisch aangestuurd. De Bevert is een duwbak die fungeert als drijvende granulatenopslag die naast de Bonton aangemeerd wordt. De Rycke is ook eigenaar van een cementschip: de Cedert.

 

Oosterweelwerken Antwerpen. (foto Lantis)

 

Door het succes van de Bonton, is sinds vorig jaar ook de Contoon in gebruik. Dankzij de productiecapaciteit van 80 m³ beton per uur en de volledig automatische werking, heeft ook de Contoon al vele duizenden kubieke meters beton geleverd die voldoen aan de BENOR-certificering.

  • Afmetingen: 110 meter lang, 12,5 meter breed, 9 meter hoog.
  • Capaciteit: Twee cementsilo’s, twee granulatenbunkers en een wateropslagsysteem van 100 m³.
  • Proces: Geautomatiseerd en gepatenteerd, wat een constante kwaliteit garandeert en de menselijke interventie minimaliseert.
  • Efficiëntie: door beton direct op locatie te produceren, wordt het transport via land geëlimineerd. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een aanzienlijke vermindering van de logistieke complexiteit.
  • Flexibiliteit: de mobiliteit van de Contoon maakt het mogelijk om flexibel in te spelen op de behoeften van een project, zelfs in een drukke havenomgeving.
  • Kwaliteit: het geautomatiseerde proces garandeert een constante en hoogwaardige betonproductie, wat cruciaal is voor bijvoorbeeld de bouw van een kaaimuur.

 

Windplan Blauw, productie via Bonton op het IJsselmeer. (foto Ballast Nedam)

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op