Dé industrial coating specialist

Iris Industry Solutions is een expert in haar vakgebied en een betrouwbare partner voor haar klanten op het gebied van industriële coatings. De marktleider in de Benelux biedt een brede waaier aan vernieuwende technieken en milieuvriendelijke coating oplossingen aan. Zowel in een industriële omgeving, in de petrochemie, scheepvaart en voor infrastructurele projecten. Iris Group voorziet in geavanceerde producten en beschermingsmiddelen, waaronder anticorrosie- en brandwerende verfwerken, tank linings en industriële schilderwerken. Daarbij wordt steeds haar kennis en ervaring gecombineerd met innovatieve industriële technieken. Zo staat het bedrijf aan de top binnen de Benelux op het gebied van industriële coatings.

Iris Group ontzorgt haar klanten zodat deze zich toe kunnen leggen op het feitelijke ondernemen. Ze houdt de kosten omtrent mogelijke stilstand en defecten binnen de perken door het professioneel beschermen van de industriële infrastructuur tegen mechanische, chemische en natuurlijke degradatie.

Familiebedrijf
Het familiebedrijf in industriële coating en facility management diensten werd in 1946 opgericht. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de vooraanstaande Belgische bedrijven in facilitaire en industriële dienstverlening. De Iris Group, met hoofdkantoor in Brussel, biedt een breed pallet diensten aan zoals schoonmaak, installatie en onderhoud van HVAC en het verwijderen en aanbrengen van industriële coatings.

Kracht
,,De kracht van de groep hebben we te danken aan de voortdurende focus op kwaliteit en op het uitdragen van ‘betterness’. Een perfect onderhouden werkplek staat namelijk garant voor productiviteit, veiligheid en welzijn”, aldus Jeroen Nevelsteen, Business Manager Industry, op de vestiging van Iris Group in Eke, bij Gent. 

Totaalpakket
Iris Group wendt haar technische expertise aan voor industrieel onderhoud om zo de technische installaties van de klanten te behoeden voor de tand des tijds. ,,Onze industriële coatings beschermen het vastgoed van de klanten met duurzame rendabele oplossingen. Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd volgens de laatste technische normen op het vlak van veiligheid en milieubescherming. Wij spreken van ‘solutions’ omdat we een totaalpakket leveren. Coating is meer dan schilderen. Het gaat echt over het behoud van staal, mede door stralen, ontroesten en ontvetten, met brandwerende en corrosiewerende technieken”, zegt Wim Mussche, District Manager West- en Oost-Vlaanderen.

Vapor blasting
Naast het klassieke zandstralen maakt Iris Group in toenemende mate gebruik van meer duurzame technieken als vaporblasting en inductie. ,,Vapor blasting en inductie zijn een stuk ecologischer en gezonder dan gritstralen. In de toekomst willen we met vapor blasting en inductie onze indirecte emissies nog meer verminderen en verwachten we serieuze reductie in de keten ten opzichte van gritstralen. Tegen 2024 hebben we als doelstelling om op meer dan de helft van de projecten van Iris Industry deze techniek te kunnen toepassen.” 

Antifouling
,,Onze producten zorgen voor zo min mogelijk uitstoot. We schilderen zo duurzaam en natuurvriendelijk mogelijk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onze antifouling, waarbij voorkomen wordt dat micro-organismen, mosselen en algen zich onder het wateroppervlak vasthechten aan de romp van een schip. Wij zorgen er met onze producten voor dat het schip mooi glad blijft”, vervolgt Mussche. 

Ateliers
Iris Industry Solutions is actief in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Het bedrijf heeft midden in het hart van de haven van Zeebrugge een groot atelier, evenals in Geel en Fleurus. In die productieomgevingen vindt stukwerk plaats zoals spuiten, stralen en metalliseren. Daar zijn de omstandigheden te controleren zoals bijvoorbeeld voor de leuningen van een brug, terwijl on site werken juist weersafhankelijk is. 

Hoogspanningskabels
Naast de industrie is Iris Group ook coating specialist voor grote infrastructurele werken (bruggen en sluizen) zoals voor de Oosterscheldekering en de Maaslandkering, in opdracht van Rijkswaterstaat. Een nichemarkt zijn de hoogspanningskabels in Nederland, België en Frankrijk. Daarmee is Iris Group zeer onderscheidend. 

Betterness
Bij Iris Group zijn ‘betterness’ en ‘trusted partner’ sleutelbegrippen, legt directeur Nevelsteen uit. ,,We zijn een gemoedelijke familie. Dat stralen we zowel naar de medewerkers als de klanten uit. Tevreden werknemers zorgen voor tevreden klanten. Door het bevorderen van het werkgeluk en de veiligheid van onze werknemers, klanten en partners, doen we aan betterness. Zo stellen we de klanten in staat om de productiviteit te verhogen. Trusted partner doelt op het feit dat wij partner zijn op evenwaardige vertrouwensbasis met de klant.”

Trusted partner
In Gent is bijvoorbeeld Arcelor Mittal zo’n trusted partner en ook in de havengebieden van Antwerpen en Rotterdam heeft Iris Group veel business relaties voor de lange termijn. Het bedrijf wil haar coating expertise vanuit de havens van Zeebrugge en Gent ook graag doortrekken naar de Terneuzense Kanaalzone, zowel voor scheepvaart als industrie. 

Anti-corrosie coatings
Er bestaan verschillende manieren om corrosie op industriële constructies tegen te gaan of te vermijden zoals het verwijderen van oude en aanbrengen van nieuwe anti-corrosie coatings. Hierdoor wordt het metaal geïsoleerd of afgeschermd van de omgeving door de aangebrachte industriële coating. Belangrijk bij het aanbrengen van een industriële coating is het voorzien van de juiste voorbehandeling zodat de coating zich goed kan hechten op het metalen oppervlak of substraat. ,,Bij Iris Group hebben we alle verschillende oppervlaktevoorbehandelingstechnieken in huis om de juiste start voor de opbouw van het nieuwe conserveringssysteem te garanderen”, onderstreept Mussche.

Metallisatie
Metallisatie is het aanbrengen van een thermisch gespoten deklaag welke kan bestaan uit een zink-aluminium legering of een aluminium laag . Via een zogenaamde thermal spray krijgt de industriële installatie een laag zink of aluminium waardoor deze niet alleen beschermd is tegen corrosie, maar ook de levensduur ten goede komt. 

Thermisch verzinken
Thermisch verzinken is een methode om een metaalconstructie aan de hand van elektriciteit te bedekken met een laagje metaal zoals zink, chroom of nikkel. Het laagje metaal wordt aangebracht door de metalen constructie onder te dompelen in een chemische oplossing met zink, nikkel of chroom. Door een elektrische stroomlading komt de hechting tussen de metalen tot stand. Deze aangebrachte galvanisatie laag kan verder verduurzaamd worden door het aanbrengen van een duplexsysteem. 

Tank coating
Tank coating is een anti-corrosie methode voor industriële tanks aan de hand van een beschermende coating. In de industrie worden bepaalde stoffen zoals water en chemicaliën vervoerd en bewaard in speciale tanks. Om ervoor te zorgen dat de stoffen niet besmet raken met vormen van corrosie en resten van vorige ladingen en ook dat de constructie van de tank intact blijft wordt tank lining of tank coating aangebracht. Dit kan zowel een interne als een externe lining zijn of een combinatie van beide. 

CO2 prestatieladder
Iris Industry Solutions is sinds 2017 gecertificeerd volgens de CO2 prestatieladder. Samenwerking in de keten is belangrijk voor het behalen van de CO2-reductie in de sector, benadrukt Nevelsteen. ,,Samen met onze ketenpartners, zowel opdrachtgevers als leveranciers ontwikkelen we innovatieve producten. Iris Industry Solutions is lid van Nederland CO2 neutraal want wij zijn ervan overtuigd dat we samen met dit netwerk van bedrijven die werk maken van CO2-reductie serieuze stappen zetten richting duurzaamheid.” Iris Group is ook lid van The SHIFT, een Belgisch netwerk op het vlak van MVO. 

Vacatures
De krapte op de technische arbeidsmarkt kan de Belgische en Nederlandse economie parten gaan spelen. Iris Group heeft doorlopend ‘hands on’ vacatures. ,,Er is een enorme nood aan personeel. Wij zijn heel hard op zoek naar extra mensen. Iemand die goesting heeft en gedreven is mag direct bij ons beginnen. Wij leiden onze mensen zelf op want een school voor coating specialisten is er niet”, besluit Jeroen Nevelsteen.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op