DCN Diving al 65 jaar een begrip

General manager Rodger Weitzel (DCN Diving afdeling België) wijst op het nieuwe duikondersteuningsschip DCN Sinjoor, pal tegenover de vestiging van het bedrijf aan de Elzasweg in Antwerpen. In een schilderachtig herfstdecor staat aan de kade een bord met informatie over de Oosterweelwerken die momenteel in volle gang zijn. Op de achtergrond van de DCN Sinjoor is het imposante havengebouw van Port of Antwerp te zien. ,,Mede dankzij de Sinjoor kunnen we een breder pallet aanbieden en wordt onze menukaart groter. Bijvoorbeeld op het gebied van cleaning van propellers van zeeschepen”, verklaart Weitzel.

 

 

Groot geworden binnen de civiele duikindustrie – waaronder keyprojecten als de Oosterscheldewerken, diverse tunnels, lucht en saturatie duikwerken, ROV en hyperbaar laswerk – is DCN inmiddels al 65 jaar een begrip. Het in 1957 als Vriens Diving opgerichte bedrijf onderscheidt zich met haar uitgebreide kennis en ervaring in civiele werkzaamheden zoals onderwaterbeton, tunnelbouw, caissons en sluisonderhoud. Als strategische partner levert DCN over de hele wereld innovatieve maritieme-, civiele-, en hyperbare diensten. Het is een van de topspelers ter wereld die deze services levert.

 

Track record

Het track record bestrijkt meer dan 6 miljoen kuub gestort onderwaterbeton en vele hoogwaardige projecten zoals de Markthal Rotterdam, Queensferry Crossing UK, uitbreiding Suez Kanaal en Ituango Dam Colombia. Daarnaast ook vele offshore werken (olie en gas) wereldwijd, berging (inclusief olie recovery) en vele scheepsinspecties onder class, propeller polishing en scheepsherstellingen.

 

 

Droge ruimtes

Van origine is DCN sterk in het creëren van droge ruimtes (droge werkomgevingen) onder water, zoals in de offshore voor droge las herstellingen onder class ‘onder’ water, maar toch droog. Naast high-end projecten houdt DCN zich ook bezig met dagelijks onderhoud en reparatie van constructies zoals sluizen, dammen en rioleringen. DCN heeft voor haar werkzaamheden een flexibele vloot van 15 duikbussen, circa 25 complete duik spreads, 3 saturatie systemen, 2 habitats tot 50 inch pipeline en een nieuw werkvaartuig (de DCN Sinjoor) beschikbaar.

 

Stage V-motoren

De Sinjoor is onlangs vanuit Bergen op Zoom gearriveerd in de haven van Antwerpen. Dit multifunctionele schip van DCN Diving, is meteen operationeel om de activiteiten van het bedrijf te ondersteunen. De Sinjoor beschikt over een geïntegreerd duiksysteem met twee Stage V-motoren – afkomstig van het naburige Volvo Penta Marine & Industrie Center – om de emissies zoveel mogelijk te beperken en zo efficiënt en duurzaam mogelijk te varen.

 

Scheepspropellers

De Sinjoor is een werkvaartuig waar de duikwerkzaamheden van DCN mee worden ondersteund: cleaning van zeeschepen onder water, onderhoud, reparatie en inspectie van schepen onder water, naast civiele en/of havengerelateerde werkzaamheden. ,,In Nederland zijn we WVO gecertificeerd door Rijkswaterstaat voor cleaning van scheepspropellers en schroeven. In België is een dergelijke certificering in voorbereiding en hopen wij deze spoedig toe te kunnen voegen, zodat we ons daar ook kunnen profileren op het gebied van ecologische cleaning van scheepspropellers”, aldus de vestigingsmanager van DCN België.

 

Vlaanderen

Eerder was Rodger Weitzel voor DCN Diving werkzaam in onder andere Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. De Rotterdammer van origine is inmiddels anderhalf jaar in Vlaanderen werkzaam. ,,Ik ben erg direct, terwijl men in België meer afwachtend is. Door de cultuurverschillen was het even wennen, maar als het vertrouwen er eenmaal is, is het prettig om samen te werken en zaken te doen met Vlamingen.”

 

Familiebedrijf

DCN Diving heeft inmiddels dus al 65 jaar ervaring in onderwater werkzaamheden. Het is een familiebedrijf met hoofdkantoor in Bergen op Zoom (met ook een hyperbare testfaciliteit) en ondersteunt dochterondernemingen en vestigingen in België, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië en Singapore. Ongeveer vier jaar geleden is DCN zich ook toe gaan leggen op scheepsonderhoud onder water. ,,Het is een groeiende markt. Je houdt je klanten vast door prijs-kwaliteit te leveren, maar ook door uitbreiding van je mogelijkheden”, onderstreept Weitzel.

 

Piekdagen

Er zijn bij DCN Diving in Nederland, België en Duitsland een zeventigtal medewerkers in vaste dienst. Wereldwijd gaat het om ongeveer 200 vaste medewerkers. Op piekdagen zijn er soms wel 400 mensen voor DCN werkzaam. Als er een bepaald project is gaat het hard, met bijvoorbeeld 80 man op het schip.

 

Duurzame projectaanpak

De missie van DCN is om overal ter wereld veilige en succesvolle projecten op te leveren, op tijd en binnen het budget. Het bedrijf werkt samen met haar klanten aan een duurzame projectaanpak om kosteneffectieve oplossingen te bieden voor complexe projecten in alle waterdiepten en uitdagende omgevingen.

 

Notabelen

Waar mogelijk worden nieuwe marktkansen benut, zoals met de inzet van de Sinjoor. De naam van het multifunctionele duikondersteuningsschip verwijst naar de Sinjorenstad Antwerpen. De Sinjoren waren de notabelen van Antwerpen. Na het verder inbouwen van het duiksysteem is de Sinjoor inmiddels volledig operationeel.

 

Loeisterk

,,De twee Stage V-motoren zijn beresterk, energiezuinig en emissievriendelijk. Loeisterk want je moet er mee kunnen trekken en ‘dauwen’. Daarnaast valt of staat een boot met de juiste bemanning en het juiste equipment”, legt Weitzel uit.

 

Onderwaterwereld verkennen

,,Ik heb zelf jarenlang gedoken waarbij je met een groep mensen een sterk team opbouwt, de wereld verkent en ‘avonturen’ beleeft. De onderwaterwereld is het mooiste werk dat er is. Als je om je heen kijkt zie je een prachtige omgeving onder water. Duiken is een beroep waar je een beetje prettig gestoord voor moet zijn. Je moet ontberingen, kou en ellende durven ondergaan, maar uiteindelijk heb je wel een voldaan gevoel. Ik had het duiken voor geen goud willen missen. Alle flora en fauna zijn fantastisch, je collega’s zijn goud waard en je maakt nog eens wat mee. Variërend van de spectaculaire onderwaterwereld op de stormvloedkering met zijn zeehonden in de Oosterschelde tot zeeluipaarden of pinguïns op Antarctica en walvissen in South-Georgia. De mooiste flora en fauna heb ik echter gezien op de Falklandeilanden, puur natuur met een gouden randje”, blikt Rodger Weitzel terug.

 

 

Habitats

DCN heeft veel ervaring opgedaan met het ontwerpen, vervaardigen, inzetten en exploiteren van habitats en kofferdammen die worden gebruikt voor het uitvoeren van complexe onderzeese reparaties aan maritieme en offshore constructies in een onderzeese droge ruimte.

 

Kofferdamoplossingen

Het technische team van DCN past desgewenst op vraag van de klant bestaande habitats aan en ontwerpt en vervaardigt op maat gemaakte habitats. Waar het water, de werkdiepte en de omstandigheden het toelaten, voorziet DCN in kosteneffectieve kofferdamoplossingen om onderwaterwerkplekken in de open lucht te creëren.

 

Onderzeese taken

DCN creëert habitats in een droge omgeving die doorgaans worden gebruikt om een reeks kritische onderzeese taken uit te voeren, waaronder: lassen; reparaties aan damwanden, sloten en poorten; inspectie; machinekoppen voor tunnelboormachines reinigen en opruimen; betonneren.

 

Zelfrijdende habitats

Naast statische habitats heeft DCN zelfrijdende habitats ontworpen en vervaardigd om duikers in staat te stellen te werken in besloten ruimten waar lange afstanden de vrije toegang tot het oppervlak beperken.

 

Certificaten

DCN is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001, SCC** en FPAL en heeft verschillende certificaten volgens de IACS class (waaronder ABS, Lloyds, KR, Bureau Veritas, Rina, DNV-GL, RMS en NK klasse) voor In-water Survey en is DCN IMCA member voor haar lucht en saturatie werkzaamheden en materialen.

 

DCN Diving: wereldwijde service contractor

DCN Diving is wereldwijd service contractor en IMCA lid voor surface supplied duiken, saturatie duiken en ROV operaties. Het bedrijf investeert veel in human capital en materieel. DCN is gespecialiseerd in het creëren van droge ruimtes onder water met gebruik van habitats, cofferdam en schotten:

  • Onder water rehabilitatie van dammen.
  • Onder water betonstorten en andere civiele werken.
  • Ondersteuning bij pijpleiding installaties.
  • Onder water werkzaamheden in de sector hernieuwbare energie.
  • Inspectie en onderhoud van schepen.
  • Offshore onderzeese Inspectie Reparatie en Onderhoud (IRM).
  • Openlucht (Dry space) werkomgevingen onder water.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op