Damen: ultramodern Multi-Purpose Vessel

De Portugese marine heeft Damen Shipyards Group gecontracteerd voor het ontwerp, de bouw en uitrusting van een ultramodern Multi-Purpose Vessel. Het contract werd ondertekend door admiraal Jorge Pires (directeur schepen) en Jan-Wim Dekker, CCO van Damen Shipyards Group.

 

Aan het project is een Europees aanbestedingsproces voorafgegaan. Het schip wordt gefinancierd door de Recovery and Resilience Facility (RRF) van de Europese Unie, die deel uitmaakt van NextGenerationEU (het economische herstelpakket ter ondersteuning van de EU-lidstaten die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie).

 

Specifieke eisen

Damen heeft dit 107 meter lange Multi-Purpose Vessel ontwikkeld op basis van de specifieke eisen van de Portugese marine. Dit resulteerde in het ontwerp van een daadwerkelijk multifunctioneel platform, primair inzetbaar voor oceaanonderzoek, zoek- en reddingsacties, noodhulp en maritieme veiligheids- en marine-ondersteuningsoperaties. Het schip zal daartoe onbemande drones en helikopters kunnen inzetten.

 

Het contract werd ondertekend door admiraal Jorge Pires van de Portugese marine en CCO Jan-Wim Dekker van Damen Shipyards Group.

 

Helikopters

Voor het oceaanonderzoek en de monitoringactiviteiten wordt het schip uitgerust met laboratoria en accommodaties voor wetenschappelijk personeel. Voor de marine ondersteuning wordt het onder andere mogelijk om vanuit de achtersteven Unmanned Underwater Vehicles (UUV’s) en Unmanned Surface Vehicles (USV’s) te lanceren. Dankzij het 94×11 meter metende vliegdek en de hangaars kan er gevlogen worden met helikopters en Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s).

 

Ziekenhuisfaciliteiten

Daarnaast krijgt het schip – dat door de Portugese marine als een Multi-Purpose Vessel (PNM) geclassificeerd wordt – de beschikking over een vrachtdek van 650 vierkante meter, waar ruimte is voor twaalf 20-voet containers. Hierdoor kunnen modulaire systemen zoals ziekenhuisfaciliteiten of remolet operated vehicles (ROV) meegenomen worden.

 

 

Mijlpaal

,,We zijn er trots op dat we geselecteerd zijn om dit spectaculaire schip voor de Portugese marine te bouwen”, aldus Arnout Damen, CEO van Damen Shipyards Group, na de ondertekeningsceremonie van het contract. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat dit schip een belangrijke mijlpaal zal betekenen in de marinesector. Het is de eerste in zijn soort, met de meest uitgebreide mogelijkheden om alle soorten drones in te zetten. Het multifunctionele karakter van dit schip stelt de Portugese marine in staat om veeleisende missies te ondernemen en tegelijkertijd onderzoeksactiviteiten uit te voeren in de diepste delen van de oceaan. Het onderstreept ook de hechte relatie van Damen met de Portugese marine en is een nieuw voorbeeld van samenwerking in de Europese defensie-industrie.”

 

Portugese marine

De Portugese marine heeft momenteel twee door Damen gebouwde schepen in dienst. Dit zijn de 122 meter lange Bartolomeu Dias-klasse fregatten NRP Bartolomeu Dias en NRP D. Francisco de Almeida. Beide schepen dienden oorspronkelijk bij de Koninklijke Marine (als M-fregatten van de Karel Doorman-klasse) voordat ze een ingrijpend moderniseringsprogramma ondergingen, uitgevoerd door Damen en het Nederlandse Commando Materieel en IT (COMMIT) van het Ministerie van Defensie.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op