Damen Naval contracteert ABB voor ASW-fregatten

Damen Naval heeft gekozen voor het Onboard DC Grid™ geïntegreerde stroom en distributiesysteem van ABB voor de nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten. De Vlissingse scheepsbouwer bouwt vier state-of-the-art fregatten waarvan er twee bestemd zijn voor de Koninklijke Marine en twee voor de Belgische marine.

Het is de tweede samenwerking tussen Damen Naval en de Noorse divisie van het bedrijf; begin 2022 werd ABB gecontracteerd voor het F126-fregattenproject voor de Duitse marine.

 

Fijne samenwerking

,,Het is een bewijs van de fijne samenwerking tussen onze twee bedrijven en de kwaliteit van hun systemen dat we nu ook een overeenkomst hebben gesloten voor het ASW-project. ABB’s Onboard DC Grid™ biedt de operationele efficiëntie en duurzaamheid die de Nederlandse en Belgische marines eisen van hun nieuwe fregatten”, aldus Damen Naval Projectdirecteur ASWF Joop Noordijk.

 

Meerdere taken

De ASW-fregatten gaan de huidige generatie Multipurpose fregatten van de Karel Doorman-klasse vervangen en zullen voor meerdere taken inzetbaar zijn. De nadruk zal echter op onderzeebootbestrijding liggen en daarom worden ze ontworpen om zo stil mogelijk te varen om detectie door onderzeeboten zo veel mogelijk te vermijden.

 

Veelzijdig en flexibel

ABBs Onboard DC Grid™ is een veelzijdig en flexibel elektrisch distributiesysteem. Het systeem voor de ASW-fregatten is voorzien van energieopslag, transformatoren, motoren en generatoren en zorgt voor minder uitstoot en een groter operationeel bereik. Het is gemaakt voor marine-operaties in uitdagende wateren en omstandigheden.

 

Volste vertrouwen

,,Het binnenhalen van een tweede order bij Damen Naval is een duidelijke indicatie dat de scheepswerf (en de marinebranche in het algemeen) het volste vertrouwen heeft in het vermogen van Onboard DC Grid™ om de zeer veeleisende operaties van militaire schepen te faciliteren”, zegt Sindre Satre, Business Line Manager, ABB Coast Guard & Navy. ,,ABB bevindt zich in een unieke positie om marines te ondersteunen bij hun inspanningen om de operationele prestaties te verbeteren en de milieu-impact van hun schepen te verminderen, in overeenstemming met de vereisten van de IMO.”

Naar verwachting wordt het eerste ASW-fregat in 2028 opgeleverd door Damen Naval.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op