Dachser neemt eerste waterstofvrachtwagens in gebruik

Dachser maakt vorderingen met praktische tests van emissievrije aandrijftechnologieën voor vrachtwagens. Het bedrijf is van plan om in 2023 twee waterstof-brandstofcelvrachtwagens in Duitsland in gebruik te nemen.

Volgend jaar zal de logistiek dienstverlener een 27-tons Hyundai Xcient vrachtwagen op de weg zetten in Maagdenburg, Duitsland. De emissievrije vrachtwagen zal worden gebruikt voor regionale distributie en vaste lijndiensten in de nacht naar Berlijn. Een andere waterstof-brandstofcelvrachtwagen, de 19-tons Enginius Bluepower, zal medio 2023 voor Dachser leveringen gaan verrichten in het stadscentrum van Hamburg.

In Maagdenburg zal Dachser volgens planning begin 2023 een Hyundai Xcient waterstof-brandstofcelvrachtwagen in gebruik nemen. Het voertuig, dat een totaal toelaatbaar gewicht van 27 ton heeft en 18 palletplaatsen biedt, heeft een actieradius van maximaal 400 kilometer, wat betekent dat het in een tweeploegendienst kan worden ingezet. De vrachtwagen zal worden bestuurd door professionele chauffeurs die dit jaar hun opleiding bij Dachser afronden. Terwijl de waterstof-brandstofcelvrachtwagen overdag wordt getest in de regionale distributie naar de regio Magdeburg, zal hij ‘s nachts in het systeemtransport naar de vestiging van Dachser in Berlijn-Schönefeld rijden. Het emissievrije voertuig zal voor het vervoer in de nacht worden uitgerust met een tandem-wissellaadbakaanhanger. Tegen de tijd dat het voertuig wordt afgeleverd, zullen er in de buurt van de twee Dachser-vestigingen in Maagdenburg en Berlijn faciliteiten beschikbaar zijn waar de truck waterstof kan tanken.

De contractuele partner van Dachser is H2 Delivery Truck Pool GmbH & Co. KG in Maagdenburg. Het verkoopbedrijf maakt deel uit van H2 Green Power & Logistics GmbH, dat eind 2021 tijdens zijn roadshow door elf Duitse steden de waterstofaangedreven Hyundai Xcient FCEV-truck presenteerde.

Emissievrij in Hamburg
Vanaf medio 2023 zal Dachser een Bluepower 1938 waterstof-brandstofcelvrachtwagen van Enginius uit Bremen – een dochteronderneming van de Faun Groep – inzetten voor leveringen in het stadscentrum van Hamburg. De vrachtwagen zal een aanvulling zijn op het Dachser Emission-Free Delivery concept, dat geen lokale uitstoot kent en dat al in de herfst van 2022 in Hamburg van start zal gaan. De Bluepower 1938 heeft een toegestaan totaalgewicht van 19 ton en kan tot 18 pallets met goederen vervoeren met zijn vaste laadbak. De geschatte actieradius van 250 kilometer plus reserve is ideaal voor leveringen in stadscentra en biedt bovendien een zeer hoog recuperatiepotentieel.

 

“Als onderdeel van een studie met Kempten University of Applied Sciences hebben we al vastgesteld dat er een aanzienlijk potentieel is voor waterstofvrachtwagens in het Europese groupagenetwerk van Dachser”, legt Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) en lid van de Raad van Bestuur bij Dachser, uit. “We kijken ernaar uit om de eerste waterstofvrachtwagens in het Dachser-netwerk te introduceren, omdat dit betekent dat we waardevolle praktijkervaring met ze kunnen opdoen.”

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op