Containerterminal RWG investeert in walstroom

Containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG) heeft besloten om de gehele kade voor alle schepen te gaan voorzien van walstroom. De terminal van RWG is al volledig geautomatiseerd en CO₂-neutraal. Door de aanleg van de walstroomvoorziening zullen ook de schepen aan de kade geen fijnstof, stikstof en CO₂ meer uitstoten.

 

Daarnaast zorgt de voorziening voor een vermindering van geluid. De eerste ligplaatsen zullen naar verwachting vanaf 2026 van walstroom voorzien zijn. RWG loopt hiermee vooruit op de Europese regelgeving. Die schrijft voor dat in 2030 alle container-, passagiers- en cruiseschepen groter dan 5.000 bruto ton in de Europese havens gebruik dienen te maken van walstroom.

 

RWG kiest ervoor om de installatie van de walstroomvoorzieningen zelf te ontwerpen, te financieren en te bouwen. Het geeft hiermee verdere invulling aan zijn ambitie om volledig CO₂-neutraal te opereren. Havenbedrijf Rotterdam en RWG hebben een intentieverklaring getekend waarin afspraken zijn gemaakt over het delen van kennis en data over de aanleg en het gebruik van walstroom en de benodigde civiele werkzaamheden aan de kademuren en fenders die uitgevoerd moeten worden.

 

Verduurzamen logistieke keten

,,We zijn zeer verheugd met het besluit van RWG om als eerste Europese deepsea terminaloperator te investeren in walstroom, een belangrijk en noodzakelijk onderdeel van de energietransitie. Schepen die aan de stekker liggen zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit en een daling van het geluidsniveau. Hiermee dragen we bij aan het verduurzamen van de  logistieke keten via Rotterdam voor onze gezamenlijke klanten”, aldus Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam.

 

Cruciaal

,,De investering in walstroom is een cruciaal onderdeel van het investeringsprogramma van RWG, met als doel een emissievrije op- en overslag van containers. Via walstroom en andere faciliteiten die bijdragen aan de energietransitie creëren wij samen met onze klanten en andere stakeholders de mogelijkheden om dit strategische doel op korte termijn te bereiken”, zegt Ronald Lugthart, CEO van RWG.

,,Met deze ontwikkeling zet Rotterdam opnieuw een stap vooruit in het verwezenlijken van een duurzame en toekomstbestendige haven”, aldus Robert Simons, Wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur van de Gemeente Rotterdam.

 

Foto vlnr Boudewijn Siemons, Robert Simons & Ronald Lugthart.

Foto: Marc Nolte

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op