Cleaning Professionals: schoonmaken als corebusiness

Cleaning Professionals heeft zich door autonome groei en overnames anno 2022 in de top 10 van Belgische schoonmaakbedrijven genesteld. De jongste loten aan de stam van deze Vlaamse onderneming zijn Cityservice uit Antwerpen en Rupelcleaning uit Niel. Deze bedrijven blijven onder hun eigen naam opereren, net als het in 2009 overgenomen Glanzer, met vestigingen in Zandhoven, Lier en Antwerpen. De hoofdvestiging van Cleaning Professionals bevindt zich in Aalst. Daarnaast heeft de onderneming nog kantoren in Brasschaat, Brugge, Dessel, Oostende, Sint-Niklaas en Wevelgem.

 

Naast sectoren als zakelijke dienstverlening en retail is Cleaning Professionals – in 2006 opgericht door de ondernemers Luc van de Voorde en Marco Apers – ook actief in transport & logistiek en haven & industrie.

 

Havens

,,Zo zijn we ook vertegenwoordigd in de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge.

Facilitaire dienstverlening voor een installatieschip in Zeebrugge.

Tevens zorgen we voor de dagelijkse schoonmaak op de internationale luchthaven van Oostende-Brugge. Bovendien behoren door de overname van Cityservice inmiddels ook bedrijven tot onze klantenportefeuille die aan de Internationale Luchthaven van Antwerpen zijn gelieerd”, aldus dagelijks bestuurder Peter Augusteyns, afkomstig uit de regio Antwerpen.

 

 

Schelderadarketen

Cleaning Professionals heeft sinds enkele jaren op vraag van het Nederlandse zusterbedrijf Stoffels Bleijenberg ook de Schelderadarketen als klant. Via de radarposten wordt het scheepvaartverkeer begeleid met als bestemming de havens van Antwerpen, Gent, Terneuzen, Vlissingen en Zeebrugge. Stoffels Bleijenberg poetst de Nederlandse kant van de Schelderadarketen, Cleaning Professionals de Belgische kant.

 

Vlaamse woonwinkels

Een samenwerking tussen Cleaning Professionals en Stoffels Bleijenberg is er ook in het kader van de Belgisch-Nederlandse winkelketen Kwantum. Cleaning Professionals neemt het schoonmaken van alle Vlaamse woonwinkels van Kwantum voor haar rekening.

 

Marktleider kleine klanten

Cleaning Professionals is uitgegroeid tot marktleider in het bedienen van kleine klanten, maar in haar manier van werken en het benaderen van de klanten is het bedrijf altijd flexibel gebleven met korte communicatielijnen.

 

Breed pallet

Cleaning Professionals is specialist in schoonmaken en glazenwassen. Het bedrijf ontzorgt haar klanten door het uitvoeren van een correcte dienstverlening. Met een persoonlijk gesprek worden de specifieke behoeften van de klant in kaart gebracht. Vervolgens wordt kwalitatief maatwerk geboden. Het brede pallet bestaat met name uit schoonmaakonderhoud van kantoor- en bedrijfsgebouwen, showrooms, winkelpanden, trappenzalen, scholen, publieke ruimten en gemeentelijke instellingen.

 

 

Desinfectie

De wereldwijde coronagolf was een wake up call voor gezondheid, veiligheid en reinheid. Vandaar dat bij samenleving en bedrijfsleven de bewustwording aanzienlijk is toegenomen van het belang van goed schoonmaken, hygiëne en desinfectie. Daar is Cleaning Professionals zich in de dagelijkse praktijk maar al te goed van doordrongen.

 

 

Haven

Naast het reguliere schoonmaken verleent het Vlaamse bedrijf ook diensten die een rechtstreeks gevolg zijn van de coronamaatschappij. Bijvoorbeeld in verband met dienstverlening aan schepen die vanwege onderhoud aanmeren in de haven.

 

Zeebrugge

,,We hebben bijvoorbeeld voor een groot installatieschip in de haven van Zeebrugge alle bemanningsleden geregistreerd en gecontroleerd op mogelijke koorts met betrekking tot covid. Verder hebben we naast reinigingswerkzaamheden aan boord, op de kade ook het sanitair en de gangway gedesinfecteerd. Op vraag van de klant (en ter geruststelling van de bemanning) was er dag en nacht een team van ons ter beschikking, waarbij we onder andere ook voor mondmaskers, desinfectiemiddelen en handschoenen zorgden.

 

Regioverantwoordelijken

Peter Augusteyns, dagelijks bestuurder van Cleaning Professionals.

Het schoonmaakbedrijf kiest doelbewust voor korte communicatielijnen. Het ondernemersbloed van de oprichters heeft zich vertaald over de hele organisatie. ,,De Regioverantwoordelijken hebben bij ons een grote beslissingsbevoegdheid. Op die manier kunnen ze opereren als kleine ondernemers binnen hun regio, onmiddellijk de nodige beslissingen nemen en een gepersonaliseerde dienstverlening bieden aan de klant. Dit zorgt voor een correcte inschatting van de schoonmaaktijd, een continuïteit in dienstverlening en een uiteindelijke kostprijs die in balans is”, onderstreept Peter Augusteyns.

 

Waardering

Ook in de relatie met de medewerkers is er een persoonlijke aanpak. Regelmatige uitingen van waardering zijn daarom evident voor Cleaning Professionals. De medewerkers zijn trots op hun vak en op wat ze dagelijks presteren. Tevreden medewerkers zijn goed gemotiveerd en stralen dat ook uit naar de klant.

 

 

MVO

Voor Cleaning Professionals is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een van de speerpunten van beleid. Duurzaamheid is een belangrijke pijler waarop het bedrijf is gegrondvest. De onderneming werkt bijvoorbeeld zoveel mogelijk met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en materialen die hergebruikt kunnen worden.

 

Opleiding

Terwijl voorheen schoonmaakmedewerkers als het ware van straat geplukt werden en een borstel met een emmertje sop aangereikt kregen, is in toenemende mate de nadruk komen te liggen op begeleiding en opleiding. Met name scholing is erg belangrijk om veilig en goed te kunnen schoonmaken. Permanente educatie is dan ook essentieel bij cleaning.

 

E-learning

Cleaning Professionals is inmiddels gestart met een nieuwe cursus schoonmaken voor elke medewerker via een E-learning platform, verklaart de dagelijks bestuurder. ,,Deze cursus kunnen de mensen op kantoor of thuis volgen, waarbij ook die uren door ons vergoed worden. Onze personeelsdienst kan de voortgang van de opleidingen van de medewerkers op afstand volgen. Nadat de medewerkers met goed gevolg een inhoudstoets hebben afgelegd, ontvangen ze voor deze basisopleiding een certificaat. Hierdoor stijgt tegelijkertijd het vertrouwen van de medewerkers in het uitvoeren van hun job. Daarnaast worden als vanzelfsprekend ook op de werkvloer de fijne kneepjes van het vak bijgebracht.”

 

Gezondheid

Peter Augusteyns licht toe dat de Belgische overheid in toenemende mate de nadruk legt op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. ,,Dus is er ook een focus op nog beter en frequenter poetsen, zodat de medewerkers van bedrijven en instellingen op een veilige en verantwoorde wijze hun werk kunnen uitvoeren.”

 

Waalse bedrijven

Zo’n duizend medewerkers van Cleaning Professionals maken bedrijven, kantoren, winkels en scholen schoon in heel België schoon. De onderneming telt ruim 3.000 klanten in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Brabant. ,,Daarnaast ondervinden wij dat als gevolg van de wateroverlast van vorig jaar in Wallonië ook in toenemende mate Waalse bedrijven een beroep op ons doen.”

 

Flexibel

Tevreden medewerkers stralen dat ook uit naar de klant.

 

De filosofie van Cleaning Professionals is autonome groei en acquisities in het segment van de kleinere klanten. Daar is haar organisatie ook op ingericht. ,,We zijn flexibel, staan altijd paraat en er zijn hele korte lijnen met de klant, zoals een kleine onderneming dit kan. Ook de schoonmaakmedewerkers wonen bij voorkeur in de omgeving van de klant.”

 

Rust

,,Ondanks de snelle groei staan rust, kwaliteit en continuïteit steeds centraal. Cleaning Professionals is groot in kleine bedrijven en klanten. Daardoor kunnen we alle klanten bedienen zoals een kleine organisatie, namelijk met een optimale dienstverlening en goede prijsafspraken. Men kan bij ons altijd terecht voor een snelle adequate dienstverlening. Wij weten wat een ondernemer of middenstander nodig heeft”, aldus de dagelijks bestuurder.

 

Grotere bedrijven

Inmiddels ondervindt Cleaning Professionals dat ook grotere klanten haar model van dienstverlening steeds meer opzoeken. ,,Terwijl voorheen grote organisaties automatisch een beroep deden op grote schoonmaakbedrijven, zien we dat ook grotere bedrijven steeds meer bij ons aankloppen, mede vanwege onze platte organisatiestructuur. Ook voor een groeiend aantal grote klanten is het belangrijk dat men op het gebied van cleaning kan reageren als een klein flexibel bedrijf.”

 

Fijnmazig

De brede klantenspreiding is goed voor de stabiliteit van het bedrijf. ,,Mede doordat we zo fijnmazig zijn georganiseerd in heel het land behoren ook in toenemende mate grotere bedrijven tot ons klantenbestand, zoals winkelcentra. Via onze vlakke interne structuur krijgen deze bedrijven bij Cleaning Professionals de aandacht en de service die ze zoeken,” zegt Peter Augusteyns.

 

Arbeidsmarkt

Het is vandaag de dag lastig om vacatures in te vullen, met name in sectoren als techniek, logistiek, zorg én facilitaire dienstverlening. Die krapte op de arbeidsmarkt dreigt steeds meer een probleem te worden. Met goede arbeidsvoorwaarden en gedegen opleidingen blijft Cleaning Professionals mensen aan zich binden en tracht het ook nieuwe medewerkers te werven.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op