Binnenhavengeld Beroepsvaart in havenwater per 2015 naar Havenbedrijf Amsterdam

Vanaf 1 januari 2015 verzorgt Havenbedrijf Amsterdam het Binnenhavengeld Beroepsvaart in het Amsterdamse havenwater. Het havenbedrijf neemt deze activiteiten over van Waternet. De opgave door klanten kan vanaf dat moment alleen nog maar digitaal worden gedaan. Digitale opgave is gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder.

De overgang voor opgave Binnenhavengeld Beroepsvaart van Waternet naar Haven-bedrijf Amsterdam geldt voor alle binnenvaartschepen in de beroepsvaart die het Amsterdamse havenwater aandoen. Onder beroepsvaart binnenvaart vallen vrachtschepen, commerciële passagiersschepen zoals riviercruiseschepen en beroepsvaartuigen zoals sleepboten en drijvende kranen. Beroepsvaart en rondvaartboten die alleen in de stad, het Amsterdams binnenwater, varen en aanmeren blijven aangifte doen bij Waternet.

Volledig digitaal

De opgave Binnenhavengeld Beroepsvaart bij Havenbedrijf Amsterdam gebeurt vanaf 2015 volledig digitaal, via bhg.portofamsterdam.nl. Het opgavesysteem is geschikt voor computer, smartphone en tablet en in vier  talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans) beschikbaar.
Vanaf 1 december kan er een account aangemaakt worden. Na een eenmalige registratie hoeven schippers alleen nog hun verblijfsgegevens op te geven. Dankzij het nieuwe systeem hebben schippers op ieder gewenst moment inzage in eerdere opgaven, minder administratieve lasten, altijd up-to-date gegevens en minder kans op fouten. Koen Overtoom, COO Havenbedrijf Amsterdam NV: ‘Het automatiseren van het binnenhavengeld heeft grote voordelen voor de binnenvaartschippers omdat het gebruiksvriendelijk is. Iedereen kan op elk moment van de dag registreren. Dat is makkelijk, snel en daardoor blijven tarieven in 2015 ongewijzigd.’

Tarieven gelijk gehouden

Havenbedrijf Amsterdam houdt de tarieven voor komend jaar gelijk aan die van 2014  en voert een gebruikelijke inflatiecorrectie voor 2015 niet door. Het havenbedrijf bespaart door de invoering van de volledige digitale opgave op verwerkingskosten en hoeft daarom de inflatiecorrectie, welke normaliter wordt doorgevoerd, voor 2015 niet toe te passen. Het gelijk houden van de tarieven komt ten goede aan de gehele beroepsbinnenvaart die Amsterdam in 2015 zal aandoen.

Green award korting

Met de overgang introduceert Havenbedrijf Amsterdam ook een korting op het Binnenhavengeld voor binnenvaartschepen met een Green Award-certificaat. De Amsterdamse haven wordt de eerste haven die de binnenvaartschepen beloont naar het door hen behaalde niveau van brons, zilver of goud binnen het Green Award programma voor een schonere scheepvaart. De korting geldt voor iedere gekozen verblijfstermijn.

Verblijfstermijnen

Schippers kunnen bij de opgave voor 2015 kiezen voor een verblijf van één week, twee weken, vier weken, dertien weken of een heel (kalender)jaar. Hoe langer de termijn, hoe (relatief) voordeliger. Binnen een opgegeven termijn kunnen schippers het havenwater een onbeperkt aantal keer aandoen.

Dubbel betalen voorkomen

Schippers die zowel de stad als de haven aandoen hoeven niet dubbel te betalen. Een opgave voor Binnenhavengeld Beroepsvaart bij Havenbedrijf Amsterdam is, voor de opgegeven termijn, zowel geldig voor Amsterdams havenwater als Amsterdams binnenwater.

Meer weten?

Gedetailleerde informatie over de regeling, de gebiedskaart, tarieven, kortingen, mogelijkheden voor ontheffing, vrijstellingen en antwoorden op veel gestelde vragen staat op www.portofamsterdam.nl/bhg.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op