Bij Martens Renewables krijgt olie een tweede leven

De verwerkingsterminal van Martens Renewables in Vlissingen-Oost draait op volle toeren. Hier wordt olie, afkomstig van scheepsafvalstoffen en maritieme reiniging, in een proces dat werkt op gerecyclede energie gereinigd. De olie krijgt Daardoor een tweede leven. Het water wordt gereinigd op de waterzuiveringsinstallatie en gaat uiteindelijk terug naar de natuur. Zo bereiken we met nieuwe grondstoffen ‘the end of waste’. Waar voorheen miljoenen kuubs gas nodig waren, gebruiken we in onze verwerkingsterminal restwarmte van Zeeland Refinery. Hoe duurzamer kun je het krijgen?”, aldus directeur Serge Hendrickx van Martens Renewables.

 

Het Zeeuwse bedrijf is zowel in Nederland als België al decennia een duurzame en veilige inzamelaar van scheepsafvalstoffen voor binnenvaart, zeevaart en visserij. Door het samenvoegen van Martens Renewables uit Vlissingen-Oost en International Slop Disposal (ISD) uit Rotterdam is het gebied voor inzameling van scheepsafvalstoffen, maritieme cleaning en calamiteitenbestrijding uitgebreid vanaf de Franse grens in België tot aan de Duitse grens in de Eemshaven, met een vloot van 34 schepen en diverse vrachtwagens. Nagenoeg de meeste inzamelcontracten voor de binnenvaart in Nederland en België zijn door de overheid aan Martens en ISD gegund.

 

Burando/Nature Group

Martens Renewables en ISD maken sinds een jaar deel uit van Burando/Nature Group, Corebusiness is de logistiek en duurzame verwerking van oliewatermengsels. De olie en het water worden in de verwerkingsfabriek van elkaar gescheiden voor duurzaam hergebruik.

 

 

Synergie

Er is veel synergie tussen Martens Renewables en ISD. ,,We versterken elkaar zowel met inzameling en verwerking van scheepsafvalstoffen als met maritieme cleaning. De Nature Group is een sterke daadkrachtige club. Martens Renewables en ISD zijn gezamenlijk de grootste inzamelaar van scheepsafvalstoffen in Europa, met een eigen verwerkingsinstallatie in Vlissingen-Oost”, vervolgt Hendrickx. Sinds de overname in maart door Nature Group draait de verwerkingsterminal op volle capaciteit.

 

Reiniging

De gezamenlijke reinigingsafdeling werpt eveneens zijn vruchten af. ,,We verzorgen riool-, scheeps-, tank- en industriële reiniging in een niche markt. Onze mensen zijn heel flexibel en creatief want er moeten vaak op korte termijn problemen worden opgelost. Daar is onze organisatie op ingericht. Vandaar dat we ook ingeschakeld worden bij calamiteitenbestrijding. Dan is het een kwestie van ‘nu bellen, nu komen’.”

 

‘One-stop-ship’ dienstverlener

Nature Group is onderdeel van Burando Maritime Services uit Rotterdam. Burando is de ‘one-stop-ship’ dienstverlener voor de maritieme- en olie & gas industrie. Het levert een breed scala diensten voor zee- en binnenvaartschepen, offshore en tankopslag. Burando – dat beschikt over een totale vloot van 100 schepen – is onderverdeeld in de divisies Logistiek, Handel, Scheepvaart en Milieu. Martens en ISD horen bij de milieutak.

 

Calamteitendienst

Behalve het bestrijden van oilspills op het water, zorgen Martens Renwables en ISD ook voor cleaning van het wegdek na verkeersongevallen, tegengaan van oppervlaktewaterverontreiniging en verwerking van industrieel afvalwater. Martens heeft sinds enkele jaren een gezamenlijke calamiteitendienst met Multraship Towage & Salvage.

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op