Beveiliging is een kwestie van risico’s beheersbaar maken

Beveiliging krijgt steeds meer de aandacht. Het is een manier om risico’s te verminderen en beheersbaar te maken. Peter Voshol van Kiwa Nederland hield onlangs bij Elie beveiliging in Goes een presentatie over werken in de cloud en cybercrime. Het was een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke netwerkbijeenkomst van het Ondernemers Contact Goes en de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland. “E-mails versturen is redelijk onveilig. Iedereen kan in principe een e-mail onderscheiden. Persoonlijke gegevens, klanteninformatie en prijsafspraken zijn zaken die u niet graag op straat ziet liggen. Hoe belangrijk is het dat uw Burgerservicenummer veilig blijft? Als bij een hotel een kopie gemaakt wordt van uw legitimatiebewijs kunt u zich afvragen of dat wel legitiem is. Heeft u nagedacht over het maken van een back-up van uw data? Doet u het ook? En heeft u ook getest of het werkt?” Peter Voshol bestookte de ondernemers met diverse vragen. Het aantal gevallen van cybercrime stijgt namelijk ieder jaar fors.

Bedrijfsbeveiliging door particuliere beveiligingsbedrijven met de juiste uitstraling wordt steeds belangrijker. Voor de hele samenleving en voor ondernemers in het bijzonder. Door het openstellen van de Europese grenzen is de kans op ongewenst bezoek aanmerkelijk toegenomen. De behoefte aan integere beveiligingsbedrijven is navenant. Veel ongewenste lieden hebben een voorliefde voor bouwmaterialen want een paar meter koper is al gauw duizend euro waard. Elie Beveiliging is specialist op het gebied van het beveiligen van bedrijventerreinen en objecten, met permanent toezicht en snelle alarmopvolging. De dienstverlening strekt zich uit van het beveiligen van bedrijventerreinen en objecten tot bewaking van woonhuizen en persoonsbeveiliging. De beveiligingsspecialist is begin 2015 geleden in Goes verhuisd naar de Amundsenweg in verband met de nauwe samenwerking met Alarm en Servicecentrale Zuid West (ASZW), een nieuwe dienstverlener op het gebied van veiligheid en zorg. Vanuit Goes worden klanten bediend met veiligheids- zorg- en comfortdiensten voor de havens, de industrie, de kantoren, de zorginstellingen en particulieren. Men beschikt over de meest geavanceerde technieken voor videocontrole, toegangscontrole, gebouwenbeheer, personenalarmering, zorgalarmering, IT security, callcenters en de ‘slimme’ woning.

Alarm en Servicecentrale
Samen met drie andere partijen is medio 2015 Alarm en Servicecentrale Zuid West opgericht. ASZW is mede in het leven geroepen met het oog op de vergrijzing en de toenemende zorgbehoefte. Beveiliging in de zorg wordt desgewenst op de centrale aangesloten. Woningen worden verbonden met de centrale. Alarmsystemen, camera’s en zorggerichte particulieren worden met elkaar gekoppeld. Als bijvoorbeeld de verwarming het niet doet ,kan via de meldkamer of een surveillant een verwarmingsmonteur worden gewaarschuwd.

Havengebied
In het kader van objectbeveiliging en beveiliging van bedrijven- of bouwterreinen is de internationale regelgeving flink aangescherpt. De toegenomen terreurdreiging heeft geleid tot drastisch aangescherpte veiligheidseisen in transport en logistiek. De regelgeving International Ship and Port Securitycode (ISPS), is wereldwijd in alle zeehavens ingevoerd. Deze verplichte maatregelen zijn gericht op het terugdringen van criminele activiteiten in het havengebied. Ook wordt de kans op terroristische acties verkleind. “Onze havenbeveiligingsexperts, met name actief in Vlissingen-Oost en Terneuzen, zorgen voor een zo goed mogelijk gecontroleerd in- en uitgaand personen en goederenverkeer. Deze medewerkers zijn dan ook in het bezit van het diploma Havenbeveiliger en VCA. We voeren diverse beveiligingswerkzaamheden uit op bouw-, haven- en fabrieksterreinen waar met hoogspanning wordt gewerkt, desgewenst met camera’s of track- en tracing systemen”, aldus Tom Elie.

Brandwachten
In Vlissingen Oost zet Kok Beveiliging ervaren en deskundige beveiligers en brandwachten in op locatie van de opdrachtgever. “Wij beschikken over een groot aantal direct inzetbare specialisten. Het veiligheidsbewustzijn is diep verankerd in ons team. Onze specialisten kunnen ook op grotere projecten worden ingezet als Beveiliger, Brandwacht Coördinator of Safety Officer. Ze kunnen direct handelend optreden bij calamiteiten en levensreddende handelingen uitvoeren”, verklaart ondernemer Piet de Kok. Brandwachten worden bijvoorbeeld ingezet in het kader van preventief toezicht op risicovolle objecten, bij brandgevaarlijke werkzaamheden of onderhoud aan een brandmeldcentrale. Zowel incidenteel als op projectbasis. Daarnaast wordt er in voorkomende gevallen een beroep op brandwachten gedaan door een (bedrijfs)brandweerkorps dat te maken heeft met onderbezetting.

Nonchalance
De medewerkers in bedrijven en instellingen moeten aan het eind van de dag gezond en wel naar huis kunnen gaan. Door een goed en doordacht veiligheidsplan kunnen risico’s  beperkt worden. Diverse bedrijven trainen ook op veiligheidsbewustzijn en plannen regelmatig veiligheidsvergaderingen in. De Nederlandse en Europese regelgeving op het gebied van veiligheid is de laatste jaren flink aangescherpt. Als er op een bedrijf een ongeval gebeurt, terwijl de medewerkers onvoldoende zijn opgeleid met betrekking tot veiligheid, zit de werkgever met een probleem. Meest risicovol is de dagelijkse bediening van machines zoals lopende banden, draaibanken en snijmachines. In het bedrijfsleven is er sprake van een cultuuromslag die ertoe heeft geleid dat ‘safety first’ een vanzelfsprekendheid is. Wel moet men steeds blijven hameren op veiligheid om nonchalance te mitigeren.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkvloer, variërend van brandvertragende kleding tot gehoorbescherming, zijn van levensbelang. Analoog aan het dragen van de autogordel is dat besef inmiddels wijd en zijd doorgedrongen. Niet alleen in de (chemische) industrie, maar ook in het midden en kleinbedrijf kunnen calamiteiten zich eerder voordoen dan men op het eerste gezicht zou vermoeden. Een goede oog-, gehoor-, ademhalings-, hand- en valbescherming zijn essentieel. Vooral in sectoren waar men veiligheidsrisico’s loopt, zoals in de bouw en de (petro)chemie. Lassers bijvoorbeeld kunnen met speciale lashelmen extra worden beschermd tegen rookgassen. Via een motortje in de helm wordt telkens verse lucht ingeblazen. De rook kan niet onder de helm kruipen en de longen blijven beschermd. De trap oplopen zonder de leuning vast te houden? In de (chemische) industrie is dat not done.

ATEX Richtlijn
Een blijvend veilige werkomgeving voor medewerkers en omgeving staat voorop. In de werkplaats dient alles goed en veilig te verlopen. Maar hoe borg je als werkgever dat wat veilig is, ook veilig blijft? De Europese ATEX 137 (ATmosphères Explosives) richtlijn schrijft voor dat medewerkers tegen explosiegevaarlijke materialen of processen dienen te worden beschermd. De ATEX Richtlijn) borgt een explosieveilig gebruik van materialen. Repareren is en blijft mensenwerk. Ook al beschikt men over de beste systemen en machines: het allerbelangrijkste is het feit dat de mensen op de werkvloer goed getraind en geschoold zijn. Bij reparatie van een elektromotor bijvoorbeeld, moet voorkomen worden dat deze nop wat voor wijze dan ook een ontstekingsbron kan vormen.

Veilige werkplek op hoogte
Om op (grote) hoogte te kunnen werken zijn steigers onmisbaar. Het monteren van een veilige steiger is een ingewikkeld proces, mede vanwege de aangescherpte regelgeving. Steigers moeten onder alle omstandigheden veilige werkplekken zijn. HDV Steigerbouw is nauw betrokken bij projecten in de bouw, haven & industrie en offshore. Variërend van nieuwbouw en restauratie tot industriële en infrastructurele projecten. “Aan veiligheid doen wij nooit concessies. Wij zorgen voor een veilige werkplek op hoogte, zowel op land als boven het water. Onze kracht vormen steigers voor complexe bouwprojecten. Het is essentieel dat de veiligheid van de mensen wordt gewaarborgd. Daar doen wij nooit concessies aan. We voldoen dan ook aan alle benodigde certificeringen. Naast het monteren en demonteren van steigers zijn we ook specialist in de afscherming van steigers ter voorkoming van overlast van stof bij asbestverwijdering of straalwerkzaamheden”, aldus directeur Jørgen Geurts van HDV Steigerbouw.

Stormvloedkering
Voor de Getijden Centrale onder de stormvloedkering, waardoor energie uit de eb en vloedbewegingen van het water kan worden gewonnen, waren diverse hangsteigers nodig boven sterk stromend water. HDV was al vroeg in de voorbereiding van het project betrokken om samen met Hillebrand en Tocardo het steigerwerk te optimaliseren. Eerder heeft HDV de stinger van de Pioneering Spirit van Allseas in de steigers gezet en voor Vopak de laad- en los steigers gebouwd voor de gasschepen. “Daarbij moest worden voldaan aan de strenge milieu- en veiligheidseisen van Rijkswaterstaat. Voorkomen moest worden dat bijvoorbeeld deeltjes oude verf in het water zouden belanden. De steigers moesten derhalve zorgvuldig met folie worden ingepakt. Wij zorgen voor valbescherming met dubbele haken. Als de ene haak los is, blijft de andere vast zitten. Uitrusting in fluorescerende kleuren is eveneens van groot belang, zodat de steigerbouwers omwille van veiligheid altijd in het zicht blijven.

Schouderbescherming
Onderzoek van de Erasmus Universiteit heeft uitgewezen dat steigerbouwers per dag gemiddeld met de hand tussen 5.000 en 7.000 kilo verplaatsen. Daardoor is de kans op fysieke klachten onevenredig groot waardoor er inmiddels verplichte schouderbescherming is. Verder zijn uiteraard valhelm, veiligheidskleding en veiligheidsschoenen verplicht. In de chemische industrie is het tevens vereist om een veiligheidsbril te dragen. Doordat het risico in de steigerbouw veel hoger is, geldt dat ook voor de opdrachtgevers. Vandaar dat er veel waarde wordt gehecht aan certificeringen, waarmee het kaf van het koren wordt gescheiden in de steigerbouw.

Auteur: Henk van de Voorde

Deel dit bericht op