Atlas Professionals: de juiste match

De wereldwijde human capital specialist Atlas Professionals is met name actief in de sectoren olie en gas, maritiem, renewables en decommissioning. Het recruitmentbureau heeft vorig jaar NextWave Partners, dat zich volledig op recruitment voor de energietransitie richt, overgenomen. Daardoor is de continuïteit voor de lange termijn verder versterkt. Door de toevoeging van services en kantoren in Singapore, New York, Londen, Australië, Taiwan, Vietnam, Japan en Korea is de global footprint van Atlas Professionals verder vergroot. Met gebruik van lokale expertise worden extra klanten en professionals ondersteund in de energietransitie. Bij alle partijen is een duidelijke trend merkbaar met het oog op een duurzame inclusieve toekomst.

 

In Nederland heeft het concern vestigingen in Hoofddorp (hoofdkantoor), op Urk, in Capelle aan den IJssel en Vlissingen. De Zeeuwse vestiging richt zich volledig op de on- en offshore renewables markt. De kantoren in Aberdeen, Stavanger, Houston en Rio de Janeiro zijn met name gespecialiseerd in drilling. De overige kantoren richten zich onder andere op offshore wind en kabels, seismisch werk en de ROV & survey industrie.

 

Integriteit

Atlas Professionals is een ‘value driven company’, waarvoor kwaliteit, betrouwbaarheid, integriteit, inclusiviteit en een goede werksfeer de belangrijkste kernwaarden zijn. Naast een goed salaris zorgt het wereldwijde recruitmentbureau ook voor de juiste papieren, goede sociale zekerheid en goede huisvesting. Daarbij worden paden geëffend in het woud van regelgeving.

 

Complex

,,Een Pool gaat bijvoorbeeld in Nederland wonen en voor een Nederlandse klant werken in Engelse wateren. Waar moeten sociale premies en loonbelasting worden afdragen? Dergelijke zaken worden van tevoren allemaal goed in kaart gebracht. Dat is voor ons de gewoonste zaak van de wereld, hoewel het best complex is met de steeds veranderende regelgeving”, aldus Menno Knol, teamleider Energy bij Atlas Professionals.

 

Professional gaat aan boord Offshore Jack-up Installation Vessel.

 

Veiligheid

Van een toenemende regulering is zeker ook op het gebied van veiligheid sprake. Daar zijn compliance en certificeringen van essentieel belang. Atlas Professionals werkt in het kader van veiligheidstrainingen nauw samen met professionele partners, maar beschikt ook over interne experts op het gebied van veiligheid, wetgeving, verzekering en belastingen.

 

Olie en gas offshore

Met name in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is er al decennia een strenge veiligheidscultuur in de olie en gas offshore. Mede door incidenten uit het verre verleden is het veiligheidsgevoel ingebakken in die sector. Voor de lage landen is echter de offshore wind een relatief nieuwe groeimarkt. De bouw van de diverse windparken in de Noordzee (zowel in België, Nederland als Duitsland) heeft diverse veiligheidstrainingen in de renewables noodzakelijk gemaakt.

 

Bewustwording

Alleen trainingen zijn echter niet voldoende. Het begint bij de bewustwording om te komen tot veilig gedrag. ,,Veiligheid is een combinatie van competenties, procedures en heel veel oefeningen. Samen met alle partijen moet het belang van veiligheid worden bewaakt, zodat iedereen op dezelfde lijn zit. Veiligheidscertificaten zijn een must om te mogen werken in de olie en gas én de offshore windenergiemarkt. Het gaat er om of iemand competent is op basis van de veiligheidsnormen,” aldus Menno.

 

Menno Knol, teamleider Energy bij Atlas Professionals.

Persoonlijk contact

Bij het vinden van de juiste match is persoonlijk contact belangrijk. Vandaar dat Atlas Professionals veel waarde hecht aan recruitmentdagen en banenmarkten in diverse landen. Daarbij is ook een goede afstemming met onderwijsinstellingen essentieel. ,,Hoe is het om offshore te werken, hoe is het qua veiligheid? Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels? Klanten hebben graag iemand met 20 jaar ervaring, maar jongeren moeten toch ooit ergens ervaring opdoen. Het is het kip en het ei verhaal”, legt Menno uit.

 

Nieuwe instroom

,,Onze kracht is dat we een lokale footprint hebben”, gaat hij verder. ,,Wat kunnen we wereldwijd lokaal doen en hoe kunnen we bedrijfsleven en onderwijs beter op elkaar afstemmen. Vanuit onze vestiging in Aberdeen (dé drilling capital van Europa) is er het succesvolle Greenhand Programma, om aan de onderkant van de crew nieuwe aanwas te krijgen. Dat project hopen we ook in Nederland te kunnen opstarten.”

 

 

Fascinerend

De kans op een mooie baan in de techniek is vele malen hoger dan bijvoorbeeld in sport & cultuur. Een carrière in de offshore is bovendien veelzijdig en fascinerend. ,,Gelukkig zijn steeds meer jongeren geïnteresseerd in techniek en ook begaan met de vergroening van de maatschappij. Er is steeds meer bewustwording dat windenergie en waterstof essentieel zijn voor een duurzame toekomst,” zegt Menno.

 

Platform

Voor werk offshore moet je wel van huis kunnen zijn, op zijn minst twee weken en op zijn langst vier tot zes weken. ,,Op zo’n platform ben je enkele weken met 20/30 personen op een redelijk beperkt oppervlak op elkaar aangewezen. Of het nu gaat om een boorplatform voor productie of om decommissioning. En er omheen is vaak een hele reeks met onbemande platformen.”

 

Nomadenbestaan

,,Het is een soort nomadenbestaan, waar je tegen moet kunnen. Met opgroeiende kinderen, mis je wellicht de helft van de opvoeding. Daar moet je ook mee om kunnen gaan. Ik sprak onlangs met een professional die zei: ‘you have to miss your wife ánd your beer for three weeks’,”zegt Menno met een kwinkslag.

 

Presentatie van Atlas Professionals om studenten te enthousiasmeren voor offshore werken.

 

Decommissioning

De energietransitie in combinatie met veiligheids- en milieutechnische aspecten brengt het ontmantelen van oude olie- en gasplatformen op de Noordzee in een stroomversnelling. Atlas Professionals, dat ruim 40 jaar geleden werd opgericht, merkt dan ook een toenemende vraag naar gespecialiseerd personeel voor decommissioning.

 

500 platformen

Op de hele Noordzee gaat het om ongeveer 500 platformen, met name in Engeland, Noorwegen en Nederland. Er staan zo’n 150 van die platformen op Hollandse bodem. Met al haar human capital expertise, zorgt Atlas Professionals ook in de niche markt van decommissioning voor de goede match, met de juiste mensen op de juiste plaats.

 

Groeimarkt

,,Decommissioning is een groeimarkt met bijzondere profielen. Alles wat met groot materieel geïnstalleerd is, moet ook een keer worden opgeruimd. Daar is opnieuw groot materieel met specialistische crews voor nodig, die bijvoorbeeld een jacket of topside uit het water moeten kunnen tillen. Daarvoor doen we een beroep op vakmensen met de juiste expertise”, verklaart Menno.

 

‘Greenhand Roustabout’ versterkt de crew op een decommissioning platform.

 

Toegevoegde waarde

Doordat Atlas Professionals al jarenlang in de volledige levenscyclus van offshore projecten professionals levert, is het bekend met de verschillende fases. Zo heeft het recruitmentbedrijf ook een goed beeld van wat vereist is in de laatste fase van een project: decommissioning. Welke competenties zijn belangrijk, hoe ziet de werkomgeving eruit, welke certificaten zijn gewenst? Atlas Professionals kent de oude offshore projecten goed, waardoor het ook in de decom fase toegevoegde waarde kan leveren.

 

Overheid

Olie- en gasplatformen worden vaak decennialang voor productie gebruikt. In het begin wordt er meestal veel olie of gas gevonden, waarna de productie aanzienlijk daalt. In verband met een eventuele hervatting moesten de platformen nog niet weg, maar daar is de overheid op teruggekomen. Het behouden van de oude platformen is in veel gevallen niet meer rendabel door het toenemende onderhoud en beheer. Het verwijderen van de platformen is dus noodzakelijk.

 

Trend gaswinning

Tegelijkertijd is er een trend van toenemende gaswinning van kleinere velden op de Noordzee. Door dreigende gastekorten en hoge energieprijzen, versterkt door de oorlog in Oekraïne, staan de gasvelden in de Noordzee weer in de picture. Het aantal boringen stijgt dan ook.

 

Weer rendabel

,,Gasvelden, waar tot voor kort geen boringen meer werden uitgevoerd, zijn nu weer rendabel om te exploiteren. Van oudsher zetten wij veel mensen in op het Engelse deel van de Noordzee. Daar zijn tenslotte de meeste olie- en platformen. Of ze nu gesloopt moeten worden, opgeknapt of weer rendabel moeten worden gemaakt: wij zorgen voor het juiste human capital. De Engelse regering heeft al honderd nieuwe licenties verstrekt om gasvelden weer te exploiteren. Er is enorm veel werk mee gemoeid, maar wel jammer dat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de EU. Dat is ook lastig op het gebied van de arbeidsmarkt, met veel buitenlandse werknemers in de offshore”, onderstreept de teamleider Energy bij Atlas Professionals.

 

Inactieve jack-ups en rigs in de haven van Cromarty Firth, Schotland, in 2019.

 

Deck crew

De platformen die decommissioningbedrijven gebruiken, zijn meestal omgebouwde jack-ups of semi-submersible boorplatformen. Het opknappen en ombouwen van deze units om ze klaar te stomen voor Plug- en Abandonment (P&A)-projecten zorgt voor een groot deel van de banen in de industrie. In deze fase levert Atlas Professionals voornamelijk de traditionele deck crew, zoals deckhands, mechanics, electricians en crane operators. Als de boorplatformen eenmaal zijn omgebouwd en ingezet worden voor P&A-campagnes, komt de bemanning vaker uit de drillingindustrie.

 

Zij-instromers

Atlas Professionals zet haar professionals in heel Europa in voor decommissioning van diverse offshore projecten. De groep professionals die specifieke ervaring heeft met ontmantelen van platformen is echter nog niet zo groot. Bovendien laat de krapte op de technische arbeidsmarkt zich danig gevoelen. Vandaar dat het recruitmentbedrijf op verschillende manieren instroom creëert. Bijvoorbeeld via promotiecampagnes bij studies, trainingen en banenmarkten. Met goede screening op basis van de juiste competenties wordt ook in toenemende mate een beroep gedaan op zij-instromers vanuit andere industrieën zoals de bouw.

 

Zwaar gereguleerd

Decommissioning is een mooie markt, maar ook zwaar gereguleerd door de overheid. Belangrijk is dat de zeebodem niet wordt aangetast. De omgeving moet worden teruggebracht in de staat zoals die was. Environmental engineers zijn hier jaren mee bezig. Uiteindelijk moet 95 procent van de jackets en topsides worden gerecycled. Daar zien overheden, oliemaatschappijen en heavy lifting contractors streng op toe. Zij hechten veel waarde aan vergroening in de bedrijfsvoering.

 

Loopbaanontwikkeling

,,Decommissioning zal de komende jaren voor veel banen zorgen op de hele Noordzee. Veel professionals maken de overstap naar deze nieuwe branche omdat ze het potentieel voor stabiliteit en loopbaanontwikkeling op de lange termijn zien”, besluit Menno Knol.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op