Amsterdam op de kaart met ethanol door PLATTS

Het Amsterdamse N.W.B. (Noord-Europees Wijnopslag Bedrijf) en Havenbedrijf Amsterdam hebben ervoor gezorgd dat ethanol bij PLATTS in het prijs overzicht per 1 april is opgenomen. Dit is goed voor de concurrentiepositie van de op- en overslag van ethanol bij de tankterminals in Amsterdam en goed voor de onderhandelingspositie van de producenten en handelshuizen van ethanol.

N.W.B. is al ruim veertig jaar gevestigd in de Amsterdamse haven en gespecialiseerd in de op-en overslag van drinkbare, industriële en bio ethanol. In 2015 is de terminal verbeterd en bereikbaar gemaakt voor zeeschepen met een lengte tot 185 meter. Met een truckverlading en een spooraansluiting is de infrastructuur optimaal. Vooral voor de bio ethanol ladingstroom is de uitbreiding en de aanpassing door PLATTS een versterking voor de concurrentiepositie.

Als grootste benzinehaven van de wereld gespecialiseerd in blenden, is de pricing en komst van (meer) ethanol van belang aangezien dit onderdeel is van het blending proces. Daarnaast is het opslaan van biofuels (zoals ethanol), belangrijk voor de haven door haar rol in de energietransitie. Daar zet de Amsterdamse haven ook volop op in. De verwachting is dat opslag zal toenemen met de tweede en derde generatie biofuels, bijvoorbeeld alcohol uit algen.

Koen Overtoom, COO Havenbedrijf Amsterdam: ‘Diversifiatie en energietransitie en daarbij het stimuleren van hernieuwbare energie zijn enorm belangrijk voor ons als haven. De opslag van ethanol past helemaal in deze energietransitie strategie. We zijn dan ook bijzonder blij dat de Amsterdamse haven en N.W.B. gekend zijn in hun wensen door PLATTS dat een leidend platform is op energiegebied’.

Frederik Laumans algemeen directeur N.W.B.: ‘Het opnemen door PLATTS (als benchmark voor de ethanol handel in Europa) van Amsterdam in haar Market On Closure Price Assessment, stelt handelaren en producenten in staat fysiek ethanol op te slaan in Amsterdam om vervolgens FOB (Free On Board) Amsterdam te verhandelen. Hierdoor hoeft het niet meer op- en neer te worden getransporteerd van Amsterdam naar Rotterdam om te worden verhandeld via dit PLATTS platform’.

Met de opname van Amsterdamse ethanol door PLATTS is de zichtbaarheid en verhandelbaarheid vergroot. PLATTS is een toonaangevend platform voor informatie en benchmark voor klanten uit meer dan 150 landen die actief zijn in de energiemarkten. PLATTS geeft informatie over gas, elektriciteit, metalen, agricultuur en petrochemicaliën.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op