Yara zet sterk in op klimaatdoelen

Bouw Carbon Capture & Storage bij Yara Sluiskil.
De fabriek die momenteel gebouwd wordt bij Yara Sluiskil om afgevangen CO2 vloeibaar te maken is de grootste ter wereld en vergt een investering van 194 miljoen euro. De vloeibare CO2 zal door Northern Lights vanuit Sluiskil met twee schepen per week naar Noorwegen worden gebracht om daar permanent te worden opgeslagen in de zeebodem. Naar verwachting kunnen in de eerste maanden van 2026 de eerste schepen vertrekken met Nederlandse CO2 naar het verre Noorden. De CO2 zal daar voor altijd in de zeebodem blijven.
Yara Sluiskil gaat dankzij haar Carbon Capture & Storage (CCS) project vanaf 2026 per jaar 800.000 ton CO2 uitstoot verminderen. De kunstmestgigant loopt voorop door als eerste ter wereld grensoverschrijdend CO2 te leveren voor CCS. Over een periode van 15 jaar voorkomt Yara hiermee dat 12 miljoen ton CO2 in de atmosfeer komt. Zo wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de klimaatdoelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. CCS-technologie is essentieel in de de-carbonisatie van de ammoniak plants; een cruciale schakel in de energietransitie. Met dit project kan Yara meststoffen blijven produceren met een lage CO2 footprint.
Ammoniak
Yara is een van de grootste producenten van ammoniak in de wereld. De multinational maakt ammoniak van de basisgrondstoffen aardgas en water en vervolgens van de combinaties van ammoniak en CO2 ureum, dat een breed spectrum aan toepassingen heeft.
Toepassingen
Behalve ureum worden ook grote volumes salpeterzuur, nitraatmeststoffen en CO2 geproduceerd voor verschillende marktsegmenten. De meststoffen worden wereldwijd gebruikt in de precisielandbouw, maar zijn bijvoorbeeld ook terug te vinden in kleinschalige producten in tuincentra. Daarnaast maakt Yara in Sluiskil een grote hoeveelheid AdBlue, die stikstofuitstoot van dieselmotoren voorkomt.
Afvangen CO2
Sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw vangt Yara Sluiskil zuivere CO2 uit het productieproces af om het vloeibaar te maken en te verkopen. Jaarlijks wordt 2,2 miljoen ton CO2 afgevangen, bij een volle productie. Ruim 60 procent (1,4 miljoen ton) wordt nuttig toegepast als grondstof. CO2 zit in de bubbels van bier en frisdrank, maar wordt ook gebruikt in de glastuinbouw als groeistof. Verder wordt het bijvoorbeeld ook toegepast in de farmaceutische sector, voor cafeïne-extractie uit koffiebonen en als verdovingsmiddel in slachterijen.
Noorwegen
De resterende 800.000 ton, die momenteel nog als zuivere CO2 wordt afgeblazen naar de atmosfeer, wordt vanaf 2026 vloeibaar gemaakt en vervolgens verscheept naar Noorwegen om daar permanent opgeslagen te worden in poreus gesteente, 2,6 kilometer diep onder de zeebodem.

Storagetanks voor het CCS-project.