KWS zit in haarvaten samenleving

Asfalteren voor project Dijkversterking Hansweert.

 

KWS blijft gestaag doorgroeien waarbij veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid de hoogste prioriteit hebben. Het is onderdeel van het internationaal opererende concern VolkerWessels waarvoor 12.000  mensen werkzaam zijn. Het duurzaamheidsbeleid van KWS sluit aan bij de ambitie van VolkerWessels om in 2030 volledig emissievrij te werken. Vandaag de dag staan natuurinclusief en klimaatadaptief werken en circulariteit voorop bij KWS. ,,We werken toe naar een 100 procent circulaire infrastructuur in 2040. Daarbij worden uitsluitend hoogwaardige secundaire grondstoffen toegepast. Zo werken we samen aan de weg van morgen”, aldus Mathijs Mombarg (40). De Betuwenaar van origine is sinds september 2024 directeur van KWS Roosendaal-Sas van Gent en haar dochterondernemingen Aquavia en M.J. Oomen riool- en betontechniek BV.

 

Mathijs Mombarg, directeur van KWS Roosendaal-Sas van Gent en haar dochterondernemingen Aquavia en M.J. Oomen riool- en betontechniek BV.

 

Hiervoor was Mathijs bedrijfsleider bij KWS in de vestiging Rotterdam-Zwijndrecht. Er werden mooie projecten gerealiseerd met een flinke omzet en een gezond rendement. ,,We werken daar veel voor het Havenbedrijf Rotterdam en de bedrijven daar, zoals voor de nieuwe RWG terminal. Ik heb mijn opvoeding gehad bij een andere aannemer. Daar heb ik veertien jaar gewerkt, veel in Zuid-Holland en in de Rotterdamse haven. Zo was ik uitvoerder bij de Gate terminal. Dat was een goede leerschool, waarbij we met 30 verschillende aannemers uit heel Europa een nieuwe fabriek hebben gebouwd. Daarnaast werken we daar in de haven ook voor petrochemische bedrijven als Shell en Exxon Mobile.”

 

Verbindingen

Het leggen van verbindingen heeft hem altijd aangesproken. Dit strookt ook prima met de filosofie van KWS. Van stoep tot snelweg: KWS ontwerpt, bouwt, onderhoudt en beheert infra. Zo wordt dagelijks gewerkt aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland. KWS zorgt voor verbinding via infrastructuur over land en water, boven en onder de grond. Variërend van de aanleg van allerlei soorten wegen en havens tot dijkverzwaringen, betonwerken en rioleringen.

 

LEAN

,,Ik heb altijd interesse gehad in leggen van verbindingen tussen mensen, maar ook tussen disciplines. In de tijd dat ik uitvoerder was in de bouw en uitgroeide tot projectleider kwam het LEAN bouwen op: verspillingen voorkomen en zoveel mogelijk waarde toevoegen; processen beet pakken en verbeteringen doorvoeren. Verantwoordelijkheid laag in de organisatie en werken aan een gezamenlijk doel. Daar hoort een wat meer coachend leiderschap bij en dat past ook goed bij de laagdrempelige organisatie van KWS”, aldus Mathijs Mombarg.

 

Haarvaten

Een gedegen voorbereiding is essentieel, gaat hij verder. ,,In één keer goed is een leidend principe bij KWS. Als bedrijfsleider zette ik hier al op in binnen de organisatie en dat is in mijn nieuwe functie niet anders. Alleen heb ik nu de eindverantwoordelijkheid over 140 mensen. We zijn een platte organisatie, waarbij ik het dus belangrijk vind om iedereen persoonlijk te kennen. We zijn actief met vele projecten in een groot gebied. Daarbij kan er makkelijk afstand ontstaan, maar dat moet juist voorkomen worden. KWS is enerzijds onderdeel van een groot concern, maar door decentrale organisatie juist ook overal lokaal aanwezig.We zitten in de haarvaten van de samenleving. Onze mensen werken dicht bij huis en spreken letterlijk en figuurlijk de taal van de klant. De lokale binding zorgt voor korte lijnen.”

 

Gildeweg Vlissingen.

 

Doorontwikkeling

Mathijs kwam van een familiebedrijf in de bouw naar het grote VolkerWessels, maar het gevoel is niet anders. ,,KWS Roosendaal-Sas van Gent voelt aan als een familiebedrijf met 140 man. Geen abstractie, maar een bedrijf waar iedereen elkaar kent. Tegelijkertijd zijn er veel synergievoordelen van een grote organisatie, waar 12.000 mensen werken. Zo zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en opleidingen heel goed geregeld. In een grote organisatie als de onze zijn er ook volop mogelijkheden tot interne doorontwikkeling binnen de verschillende bedrijven van VolkerWessels.”

 

Eigen Infra Vakschool

KWS koestert ervaring en vakmanschap en zet daarnaast in op ontwikkeling van talent. ,,KWS is een aannemersbedrijf met maakcapaciteit. We blijven investeren in eigen materieel, maar ook in vakkrachten, onder andere via onze eigen Infra Vakschool, samen met onze zusterbedrijven. Zo zorgen we ervoor dat de volgende generatie vakspecialisten klaarstaat. Dat is goud waard voor de toekomst. Jongeren en zij-instromers worden bij ons opgeleid tot bijvoorbeeld vakman GWW met een erkend diploma op MBO-niveau. Zo’n BBL-opleiding betekent vier dagen in de week praktijk en één dag naar school. Je gaat dus gelijk bij ons aan de slag met een goed betaalde baan en er is binnen onze organisatie ook volop perspectief om door te groeien tot bijvoorbeeld machinist of voorman.”

 

Gemaal Gilze.

 

Actief beleid

Met de eigen vakschool speelt KWS effectief in op de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Met enkel klagen over de lastige arbeidsmarkt kom je niet verder, wel door een eigen opleiding te faciliteren en actief beleid te voeren. Wij willen mensen actief benaderen en de kans geven om een stap naar voren te zetten. De bouw heeft onterecht het imago van ‘hard en vies werken’. En nogmaals: de bouw betaalt gewoon goed.”

 

Efficiënt

KWS richt zich niet alleen op groei, maar vooral op kwaliteit. Door slimmer en efficiënter te werken, profiteren alle partijen. Samen met opdrachtgevers, partners, onderaannemers en stakeholders wordt de capaciteit zo efficiënt mogelijk benut. Lange relaties met partners en onderaannemers zorgen voor een betere veiligheid en kwaliteit op de bouw en meer efficiëntie. Langjarige contracten met opdrachtgevers en bouwteams bieden daarbij extra kansen op succes.

 

CO2-reductie

Door in te zetten op slimme en gerichte maatregelen (zoals het verduurzamen van wagenpark en asfaltcentrales, het investeren in emissievrij materieel en het gebruikmaken van bouwlogistieke hubs) zal KWS op eigen kracht een CO2-reductie bereiken van 70 procent in 2030. Om volledig emissievrij te kunnen werken is KWS ook deels afhankelijk van anderen. KWS zoekt daarom intensief de samenwerking op met haar opdrachtgevers, regelgevers, toeleveringsketen, kennisinstellingen en andere partners. Zo worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over op lage temperatuur geproduceerd hoogwaardig circulair asfalt én wordt samen naar manieren gezocht om de ecologische diversiteit rondom de werken te verbeteren.

 

Panoramaheuvel Prosperpolder.

 

Tweede leven

Door slim gebruik te maken van secundaire materialen, zoals asfaltgranulaat en betongranulaat, verkleint KWS de afhankelijkheid van primaire grondstoffen. Waar mogelijk worden deze materialen per schip vervoerd. Dat is niet alleen duurzamer dan wegtransport, maar maakt transport over grotere afstand rendabel en daarmee de keten ook meer circulair. Waar vroeger nieuw materiaal nodig was en oud materiaal werd gestort, blijft nu alles binnen de eigen organisatie. Bij KWS wordt zodoende niet alleen naar het begin van de keten, maar ook naar het einde gekeken. Alles wat binnen de divisies van VolkerWessels vrijkomt, krijgt een tweede leven binnen nieuwe projecten.

 

Duurzame bouwplaats

Bij KWS wordt sterk ingezet op elektrificering van wagenpark, machines en materieel. KWS heeft vorig jaar in het project Hansweert de elektrische 20-tons wiellader geïntroduceerd op de duurzame bouwplaats. De Volvo L120H Electric Conversion is een volledig emissievrije laadschop, die wordt ingezet voor groot grondverzet. Met de 20-tons elektrische wiellader, zetten KWS en moederconcern VolkerWessels een krachtige volgende stap richting de gezamenlijke ambitie; emissievrij in 2030. Waar KWS eerder onder andere de eerste elektrische knijperwagen, een volledig elektrische asfaltset én een emissievrije grader in gebruik nam, is de elektrische wiellader een logisch vervolg hierop. Hier zijn inmiddels nog twee elektrische graafmachines van Hitachi en Hyundai aan toegevoegd. Deze innovaties passen perfect in de weg naar de duurzame bouwplaats van morgen.

 

Busremise Breda.

 

Veiligheid

Bij KWS staat veiligheid altijd voorop. Net als duurzaamheid zit veiligheid in het DNA van het bedrijf. Alle medewerkers werken volgens het uniforme veiligheidsprogramma WAVE: Wees Alert Veiligheid Eerst. ,,Veiligheid moet voor iedereen op gelijke wijze voorop staan. Dat komt ook het imago van de bouw & infra ten goede. Veiligheid mag nooit een beperkende factor zijn bij een aanbesteding en moet uit de concurrentiesfeer.

 

Safety culture ladder

,,Het gaat om cultuur en gedrag, niet om procedures en regels. Ook hierbij is coachend leiderschap weer erg belangrijk. Hoe meer gesprekken we er over voeren, hoe vanzelfsprekender het wordt, waardoor we nog grotere stappen kunnen zetten op het gebied van veiligheid. Onze Safety culture ladder ziet op 12.000 veiligheidsleiders: iedereen elke dag weer veilig thuis. Dat moet telkens weer worden waargemaakt. Al onze mensen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van zichzelf en hun collega’s”, benadrukt de KWS-directeur.

 

Overheden

Hij legt uit dat de meeste werkzaamheden worden verricht voor overheden zoals gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat. Zo wordt voor de provincie Noord-Brabant samen met aannemersbedrijf Van der Ven een busremise gebouwd in Breda, goed voor 180 elektrische bussen. Voor Port of Moerdijk wordt gewerkt aan de verdere ontsluiting van het haven- en industrieterrein. ,,In Zeeuws-Vlaanderen hebben we voor havenbedrijf North Sea Port een groot grondverzetwerk verricht: Panoramaheuvel Prosperpolder. Er moest heel veel grond naar toe. KWS brengt jaarlijks meer dan twee miljoen ton asfalt aan, maar grondverzet is ons ook niet vreemd. Dat blijkt wel uit dit project.

 

Asfalteren Boulevard Vlissingen.

 

Waterbouw

Op het gebied van waterbouw richt KWS zich met name op projecten van het  Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en secundaire waterkeringen. KWS is al jarenlang betrokken bij diverse dijkversterkingsprojecten. Naast het aanbrengen van asfalt en verhardingen is KWS dan ook goed bekend met de uitdagingen van waterbouw. Het bedrijf weet heel goed wat er komt kijken bij de constructie of versterking van een dijk. Daar liggen tal van raakvlakken met wegenbouw, maar ook met de disciplines van zusterbedrijven Aveco de Bondt, VSF en Van Hattum en Blankevoort.

 

Hansweert

Actuele projecten op het gebied van dijkverzwaring zijn Markermeerdijken, Mark-Dintel-Vliet en Hansweert die KWS samen met haar partners uitvoert. Zo werkt KWS in Zeeland, in de combinatie Answest, samen met Van Oord in opdracht van waterschap Scheldestromen aan de duurzame versterking van de dijk in het Zeeuwse dorp Hansweert.

 

Gemaal Spanjaardsweg Philippine.

 

Track record

Al generaties lang zit vakmanschap, innovatie en ondernemerschap in het DNA van KWS. Het is dan ook al meer dan 120 jaar een toonaangevende speler in de infrasector met een uitgebreid track record van succesvolle projecten. Met de beste mensen werkt KWS aan de duurzame infrastructuur van morgen.

 

Maatwerk

Of het nu gaat om het asfalteren van een snelweg, de aanleg van een rotonde, het opnieuw inrichten van een bedrijfsterrein, de aanleg van een brug of de realisering van een strandbalkon. Voor elke klant uit overheid, bedrijfsleven of particuliere sector voorziet KWS in maatwerkoplossingen.

 

Tribune Hansweert.

 

Aquavia

Aquavia, dochteronderneming van KWS Roosendaal-Sas van Gent, voert, met gebruikmaking van eigen werkschepen, onderhoud aan grootschalige en kleinere water- en betonwerken uit. Het bedrijf is gespecialiseerd in natte infrastructuur zoals de aanleg van kademuren, steigers en remmingswerken. Aquavia is een FSC gecertificeerd bedrijf. Dit duurzame keurmerk ziet er op toe dat het hout afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos. Het werken met hardhout is echt een specialisme, zoals bijvoorbeeld ‘de Duintrap Zoutelande’ (zie foto). Ook middelgrote betonwerken in het publieke domein en de industriebouw vallen binnen de expertise van Aquavia.  Een voorbeeld hiervan is ‘de Tribune’ op het werk Hansweert (zie foto).

 

M.J. Oomen

M.J. Oomen Riool- en Betontechniek B.V, eveneens een dochteronderneming, is specialist in de aanleg en het onderhouden van rioleringen, gemalen en zuiveringen. Binnen het projectenportfolio zitten meerdere reconstructies van rioolsystemen, met echt eigen vakmanschap. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de specialistische pendelconstructies naar het hoofdriool in Rotterdam. Een ander specialisme is de nieuwbouw of renovatie van kleine en middelgrote gemalen en zuiveringen. Beton- en staalwerk op het scheidingsvlak van land en water inclusief alle E&I werkzaamheden. Een mooi actueel project is de Vispassage Lovenpolder voor Waterschap Scheldestromen (zie foto).

 

Duintrap Zoutelande.

 

KWS: dé specialist voor infrastructuur

Met zes vestigingen verspreid over het hele land en eigen materieel, biedt KWS een breed scala aan disciplines. Van advisering en uitvoering van kleinschalige werkzaamheden voor gemeenten en particulieren tot omvangrijke, multidisciplinaire projecten waarbij, met de nodige specialismen zoals asfalt en waterbouw, de volledige infrastructuur wordt gerealiseerd.

 

VolkerWessels

KWS is onderdeel van het internationaal opererende concern VolkerWessels waarvoor 12.000 mensen werkzaam zijn. Bij KWS Roosendaal-Sas van Gent en haar dochterondernemingen Aquavia en M.J. Oomen riool- en betontechniek werken 140 mensen in vaste dienst. Daarnaast is er ook een flinke flexibele schil van onder andere stratenmakers en andere vakmannen.

 

Gerecycled materiaal

De asfaltcentrales zijn in de loop der jaren steeds groener geworden en inmiddels bestaat nieuw asfalt tot wel 75 procent uit gerecycled materiaal. Met eigen materieel, dochterondernemingen en deelnemingen in het hele land biedt KWS een waaier aan disciplines. Van advies tot asfaltproductie.

 

Vispassage Lovenpolder bij Terneuzen.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op