Expositie Dimpna dankzij Phoebus Foundation

Meesterwerk uit 16e eeuw is ‘avonturenroman in verf en hout’.

 

Na het overweldigende succes van de Zot van Dimpna-expo’s in Geel, Tallinn en Dublin is het unieke Dimpna-altaarstuk uit de collectie van The Phoebus Foundation nog tot 22 juni te bewonderen in het prestigieuze Monastère Royal de Brou (Fra).

 

Het meesterwerk werd rond 1505 geschilderd door Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de beroemde Vlaamse primitief Rogier Van der Weyden. In dezelfde periode stond Margaretha Van Oostenrijk, de stichteres van Brou, op het punt regentes te worden van de Habsburgse Nederlanden.

 

Historische band

Dr. Katharina Van Cauteren, stafchef van The Phoebus Foundation: ,,Margaretha Van Oostenrijk, die in Brou haar liefdesmonument bouwde, was als landvoogdes van de Nederlanden de machtigste vrouw van Vlaanderen en tevens een verwoede kunstverzamelaar.”

 

Verrassend actueel

De tentoongestelde panelen maakten ooit deel uit van een groot altaarstuk, dat later werd ontmanteld. Deze schilderijen vertellen het verhaal van Dimpna, een Ierse prinses die vocht voor haar vrijheid en integriteit. Ze is één van de vele maagdelijke martelaressen die rond 1500 in de Vlaamse kunst vaak werden afgebeeld: jonge, mooie, intelligente en vaak rijke vrouwen die door een tirannieke figuur tot het uiterste worden gedreven. Ze deelt dit lot met heiligen als Margaretha, Maria Magdalena, Agatha, Apollonia en Barbara, die ook terug te vinden zijn in de decoratie van de kerk van Brou. Hun verhalen zijn verrassend actueel en raken thema’s als emancipatie, seksueel geweld en gedwongen ballingschap.

 

De Boerentoren

Fernand Huts, voorzitter van de bedrijvengroepen van Katoen Natie en Indaver, staat als groot kunstliefhebber ook aan het roer van de Phoebus Foundation. Deze stichting beheert de kunstverzameling van de logistieke ondernemer. Eind vorig jaar presenteerde zijn uitgeverij Hannibal het boek ‘De Boerentoren’, verhaal van een icoon’. Fernand Huts is sinds 2020 eigenaar van deze majestueuze blikvanger aan de skyline van Antwerpen.

 

Katoen Natie

Katoen Natie, dat ruim 160 jaar geleden werd opgericht in bakermat Antwerpen, heeft zich ontwikkeld tot een van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld. Het concern, waarbij duurzaamheid speerpunt van beleid is, voorziet in toegevoegde waarde in de ruime zin van het woord. Naast op- en overslag worden ook allerlei (technische en logistieke) ‘value added activities’ verricht.

 

Multinationals

De groep telt inmiddels 15.000 werknemers en beschikt over ruim 100 vestigingen in 30 landen. In Europa, Azië en de Verenigde Staten. De voornaamste klanten van Katoen Natie zijn multinationals uit de chemiesector, de automotive en de consumptiegoederenindustrie.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op