Jubilaris Boortmalt is ’s werelds grootste mouterij

 

Boortmalt staat dit jaar in het teken van het 100-jarig jubileum. Het concern, met Antwerpen als bakermat, is ‘s werelds grootste mouterij met een productiecapaciteit van 3 miljoen ton. De groep is aanwezig op 5 continenten met 27 mouterijen. De expertise van Boortmalt wordt algemeen erkend door brouwers, distilleerders en voedingsindustrieën die vertrouwen op de levering van gemoute gerst van topkwaliteit.

 

Boortmalt heeft een sterke visie op duurzaamheid en in lijn daarmee promoot het bedrijf de voortdurende verbetering van landbouwmethoden door middel van lokale bevoorradingsprogramma’s die milieuvriendelijk zijn en gunstig voor lokale gemeenschappen. Bodemgezondheid, graankwaliteit en klimaatbestendigheid staan voorop. Boortmalt heeft zich gecommitteerd aan het Science-Based Targets initiatief (SBTi).

 

Kerngebieden

De vier kerngebieden die de basis vormen van Boortmalt’s duurzaamheidsstrategie zijn Waterbesparing, Duurzame landbouw, Gezondheid & Veiligheid, en Energie-efficiëntie & Emissiereductie. De overige materiële kwesties zijn ondergebracht in vijf ondersteunende gebieden: Afvalvermindering, Traceerbaarheid en Transparantie, Gemeenschap & Betrokkenheid, Bedrijfsethiek & Gedragscode voor leveranciers en Diversiteit, Inclusie & Gelijkheid.

 

CEO Yvan Schaepman van Boortmalt.

Passie

,,Bij Boortmalt is duurzame ontwikkeling niet alleen een plicht, maar vooral ook een passie. Wij zijn vastbesloten om een verschil te maken en wij verbinden ons om de Meesters van Duurzaamheid in Mout te zijn”, aldus CEO Yvan Schaepman van Boortmalt.

 

Warmtenet Antwerpen Noord

Zowel wat betreft de energiebevoorrading als de energietransitie wil Port of Antwerp-Bruges ook in de toekomst haar pioniersrol blijven vervullen. Zo wordt de circulaire economie gestimuleerd met de implementatie van het Warmtenet Antwerpen Noord-project, in samenwerking met duurzame afvalbeheerder Indaver.

 

Moutproces

Het warmtenet Antwerpen-Noord, een samenwerking van de haven met duurzame afvalbeheerder Indaver, levert sinds kort warmte aan Boortmalt. Het heeft in de Antwerpse haven, zo’n tien kilometer van de site van Indaver, de grootste mouterij ter wereld met een grote warmtevraag voor het moutproces.

 

Antwerpse haven

Een pijpleidingentraject door de Antwerpse haven koppelt de site van Indaver Antwerpen met mouterij Boortmalt. Het bedrijf ruilt sindsdien aardgas en WKK in voor restwarmte van Indaver om mout te produceren. Bovendien is dit netwerk het eerste ‘open access’ warmtenet in België, wat mogelijkheden biedt voor nieuwe leveranciers en afnemers.

 

Viering van het 100-jarig jubileum van Boortmalt in de Handelsbeurs te Antwerpen.

 

Industriële restwarmte

‘Restwarmte’ is warmte die vrijkomt bij een industrieel productieproces. Een warmtenet met restwarmte is een alternatief voor een verwarming op fossiele brandstof. Het bestaat uit een netwerk van goed geïsoleerde leidingen die warm water van de ene plaats (de industrie) naar een andere (industrie en woningen) brengen voor diverse warmtetoepassingen.

 

Indaver

Bij Warmtenetwerk Antwerpen Noord gaat het om restwarmte van de draaitrommelovens van Indaver waar industrieel afval thermisch verwerkt wordt. De verbrandingswarmte wordt gevaloriseerd in een turbine tot elektriciteit. Bij dit proces blijft nog restwarmte over. Het is deze restwarmte die, via het warmtenet, geleverd wordt aan Boortmalt.

 

Check van de kieming.

 

Hergebruik

De warmte wordt op een temperatuur van ongeveer 105° Celsius via pijpleidingen van Indaver naar Boortmalt gebracht. Het afgekoelde water (65°C) vloeit via een tweede pijpleiding terug naar Indaver om hergebruikt te worden.

 

Moutproces

De mouterij van Boortmalt in Antwerpen is de grootste ter wereld. Met een productiecapaciteit van 470.000 ton per jaar wordt hier de mout gemaakt om zo’n 16 miljard biertjes per jaar te brouwen. Door gebruik te maken van restwarmte, spaart Boormalt een hoeveelheid aardgas uit die vergelijkbaar is met de jaarlijkse consumptie van ongeveer 10.000 gezinnen.

 

Realisering van Warmtenet Antwerpen-Noord tussen de sites van Indaver en Boortmalt.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op