ZMC/VHC: specialist in maritieme en industriële cleaning

Zeeland Maritime Cleaning biedt al 17 jaar een breed pallet aan diensten, variërend van maritieme en industriële reiniging tot afvalbeheersing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale vacuüm trucks en hogedrukreiniging. Het bedrijf zamelt diverse soorten scheepsafval in en vervoert dit naar de bevoegde verwerkingsbedrijven. Het gaat met name om oliehoudende afvalstoffen, brandstofresten, water uit septic tanks en chemisch afval.

 

Droge/natte stoffen wagen.

 

ZMC is sinds de start in 2007 gespecialiseerd in maritieme cleaning: reiniging van zeeschepen en binnenvaartschepen van binnen en van buiten. Daaraan gerelateerde activiteiten van ZMC zijn inzameling van scheepsafvalstoffen en calamiteitenbestrijding. Daarnaast is ook steeds meer de focus komen te liggen op industriële reiniging, zoals het reinigen van olieopslagtanks voor bedrijven in de petrochemie, schoon spuiten van silo’s en schoonmaken van betoncentrales.

 

STT Holding

Mede dankzij de overname in 2019 van het bedrijf Van Hamburg Cleaning (VHC) uit Spijkenisse zijn de activiteiten enorm toegenomen. Het bedrijf is sinds 2007 flink gegroeid en blijft continu optimaliseren. Daarbij wordt veel geïnvesteerd in wagenpark en materieel. Aan het wagenpark van ZMC/VHC zijn eind vorig jaar een geavanceerd droog/nat voertuig en een moderne rioolcombi toegevoegd. Onder de holding vallen ZMC, VHC en Oil Spill Response International BV (OSRI). Dit bedrijf levert een breed scala aan producten op het gebied van oliebestrijding te water.

 

 

Oil spill producten

De oil spill producten zijn onder te verdelen in absorptiematerialen (absorptiebooms en -matten) en recovery systems (oil booms, skimmers, pompen, powerpacks) en silt screens. Deze laatste productgroep wordt ingezet om tijdens baggerwerkzaamheden het gebied buiten het baggerwerkgebied preventief te beschermen.

 

Calamiteiten Team Zeeland

Naast het leveren van producten adviseert OSRI ook tijdens calamiteiten en incidenten op het water. ZMC en OSRI zijn met de Vlissingse Bootliedenwacht (VLB) verenigd in het Calamiteiten Team Zeeland. ZMC levert de olieschermen en de skimapparatuur om de olie van het water te verwijderen, terwijl VLB voorziet in de schepen om de olieschermen uit te varen.

 

Depot

ZMC en VHC werken nauw samen. De bedrijven beschikken over ruim vijftig ervaren en gecertificeerde specialisten, die 24/7 bereikbaar zijn en snel en flexibel opereren. Bij VHC is ook een groot depot voor (oliehoudende) afvalstoffen, die uiteindelijk vloeibaar en verpakt worden afgevoerd naar de eindverwerkers.

 

Rioolcombi.

 

Damen Shipyards

Zeeland Maritime Cleaning en Van Hamburg Cleaning beschikken over een uitgebreide vloot van vacuümwagens en hogedruk warm water units. ZMC verricht veel werkzaamheden voor bijvoorbeeld Damen Shipyards in Vlissingen. Veel schepen gaan dokken voor onderhoud. ZMC reinigt aan boord van het schip olieopslagtanks (fuel tanks), machinekamers, dubbele bodem- en ballasttanks, zodat vervolgens de reparateurs veilig hun werk kunnen doen.

 

ATM Moerdijk

Een schip is net als een industrie: er komen allerlei soorten afvalstoffen vrij. Bij een schip zijn dat hoofdzakelijk oliehoudende afvalstoffen die naar erkende afvalverwerkers moeten worden afgevoerd. ZMC en VHC werken in dit kader nauw samen met de erkende afvalverwerker ATM Moerdijk. Het proces bij maritieme en industriële reiniging is in grote lijnen hetzelfde: hogedrukunits creëren spuitwater dat wordt opgezogen door de vacuümwagens en afgevoerd naar de verwerkers.

 

Maritieme projecten

ZMC heeft in de afgelopen jaren een aantal grote maritieme projecten verzorgd in samenwerking met de Zeeuwse Damen werven. Zo werd een enorme vissersboot herbouwd door Damen Shiprepair Vlissingen nadat in het verleden brand was uitgebroken. ZMC nam de reiniging voor haar rekening. ZMC heeft al verschillende ‘brandboten’ gereinigd. Het bedrijf zorgt voor cleaning van de machinekamer, tanks, ruimen en neemt de volledige housekeeping van het schip voor onze rekening. De brand- en roetschade wordt verwijderd via hogedrukunits.

 

Industriële reiniging.

 

Onvoorspelbaar

Grote projecten zorgen voor continuïteit, maar anderzijds zitten er ook (financiële) risico’s aan. ZMC/VHC houdt echter van uitdagingen. De maritieme wereld is onvoorspelbaar. Op maritiem gebied valt er veel minder te plannen dan in de industrie, waar men vaak met stappenplannen werkt. Ondernemen is risico nemen en kwaliteit leveren, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Dat geldt zeker voor ZMC/VHC.

 

Goed reinigen

De bewustwording van samenleving en bedrijfsleven van de essentie van goed reinigen is aanzienlijk toegenomen. Een goede cleaning is van groot belang, onder andere omdat reparateurs veilig en schoon moeten kunnen werken op een schip. Daarnaast beantwoorden de werkzaamheden van ZMC/VHC ook aan duurzaamheid en milieuvriendelijk ondernemen. Overtollige afvalstoffen moeten goed worden afgevoerd om het milieu niet te belasten.

 

Petrochemie

ZMC en VHC zijn ISO 9001, ISO 45001, ISO 14001, VCA Vol en VCA-P gecertificeerd. Het VCA-P certificaat is gericht op bedrijven die risicovolle werkzaamheden in de petrochemische industrie uitvoeren, waar nog strengere eisen op het gebied van veiligheid gelden.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op