Colsen: innovatieve AMFER technologie

Colsen BV heeft in de afgelopen jaren het product AMFER ontwikkeld. Dit is een innovatieve technologie om stikstof uit onder andere mest of rioolwater te winnen en om te zetten in hoogwaardige kunstmest. Het gebruik van de AMFER technologie zorgt ervoor dat minder emissies in het milieu terecht komen én dat er minder kunstmest hoeft te worden gemaakt.

 

 

AMFER staat voor Ammonium Fertilizer en is een techniek waarbij de afvalstroom (mest, rioolslib, etc.) eerst met lucht gestript wordt waardoor de stikstof (in de vorm van ammoniak) naar de gasfase gaat. Door het inwassen van een zure vloeistof ontstaat daarmee een vloeibare kunstmestvervanger met dezelfde kwalificaties als kunstmest uit de chemische sector. De afvalstoffen die daarna laag in stikstofgehalte zijn, worden vergist waarbij methaangas geproduceerd wordt. Dit methaangas wordt omgezet in groen gas en in het aardgas netwerk ingevoerd.

 

Stikstofcrisis

Nederland is nu al jaren in de ban van de stikstofcrisis. Veel ontwikkelingen liggen stil vanwege depositie van stikstof in natuurgebieden. Ook is er voortdurende overschrijding van de maximale concentratie nitraat in grond- en oppervlaktewater in veel delen van Nederland. ,,Een significant deel van deze stikstofemissies komt uit mest en afvalwater. Een veelgehoorde reflex is om dan maar de bronnen te verminderen, door bijvoorbeeld de veestapel te verkleinen. Met de AMFER technologie kan juist de emissie van ammoniak sterk worden gereduceerd, zonder dat dit ten koste gaat van de landbouwproductie. Uiteindelijk hebben we in Zeeland een grote behoefte aan meststoffen, die bij gebrek aan dierlijke mest wordt ingevuld met kunstmest”, aldus directeur Boris Colsen.

 

Energietransitie

Een secundaire impact is er op het gebied van de energietransitie. Naast zon en wind speelt groengas een rol in de energiemix van de toekomst. Volgens de ‘routekaart groengas’ zijn mest en organische reststromen de belangrijkste bron voor groengas, waarbij het deel mest grotendeels rundveemest betreft. Rundveemest is er ook in Zeeland, ruim 1,2 miljoen ton. Als dit allemaal vergist zou worden, kan dat potentieel 21 miljoen kuub groengas per jaar opleveren.

 

Colsen werd vorig jaar in Middelburg gekozen tot Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2023. In het
midden (met de schaal) Boris Colsen, geheel links gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

 

Prikkel

Mest van melkveebedrijven wordt nu vaak op het bedrijf zelf gebruikt, of bij een naburige akkerbouwer. Deze mest wordt dus niet ingezet voor de energietransitie. Als een vergister wordt gecombineerd met een AMFER, krijgt een melkveehouder wel een prikkel om zijn mest te laten vergisten. Zijn emissie van ammoniak gaat omlaag en hij kan de gestripte mest beter en specifieker gebruiken waar nodig. ,,De AMFER is zo de sleutel om mest te laten vergisten, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de energietransitie, waardoor flink minder ammoniak wordt geëmitteerd, waardoor minder kunstmest nodig is en waardoor agrariërs preciezer kunnen bemesten. Kijken we specifiek naar de stikstofreductie die Zeeland moet behalen, dan kan met één AMFER op elk eiland de volledige provinciale doelstelling worden ingevuld.”

 

Samenwerking

De ontwikkeling van een innovatief product kent bij Colsen verschillende fasen. In de initiatie en ontwikkelingsfase wordt veelal gebruikt gemaakt van kennisinstellingen om het ‘proof of concept’ aan te tonen en lab en pilot schaal testen te kunnen uitvoeren. Naast de vaste, wetenschappelijke, partners zoals de universiteiten van Gent, Antwerpen en Wageningen maakt Colsen ook gebruik van praktisch toepasbare onderzoekspartners zoals HZ en Avans. In de implementatie fase wordt de technologie op demonstatieschaal toegepast.

 

Duurzame toekomst

Colsen werd vorig jaar in Middelburg gekozen tot Zeeuws Familiebedrijf van het jaar 2023. Het bedrijf zet zich in voor een duurzame toekomst, met oog voor People, Planet en Profit. Colsen investeert veel in duurzame en innovatieve technologieën.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op