AYOP: netwerken én business genereren

De RAI in Amsterdam staat op dinsdag 28 en woensdag 29 november weer geheel in het teken van Offshore Energy. Het is een vakbeurs voor innovatieve technologieën en oplossingen in de offshore-energiemarkt. Deze sector speelt een cruciale rol in de transitie naar schone energie en duurzaamheid. Netwerkvereniging Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) is met haar paviljoen weer prominent aanwezig op de beurs. Op het AYOP-paviljoen zijn zo’n 40 leden aanwezig.

 

AYOP wil via samenwerking het Noordzeekanaalgebied tot dé Nederlandse offshore- en energy hotspot van Nederland maken. Dit krijgt in de praktijk gestalte door mensen en bedrijven met elkaar te verbinden.

 

Gehele keten

AYOP is inmiddels gegroeid naar 125 leden. In deze netwerkvereniging is de gehele keten in de offshore industrie in het Noordzeekanaalgebied vertegenwoordigd. Het zijn bedrijven, regionale overheden en kennis- en onderwijsinstellingen die actief zijn in de traditionele offshore olie & gas, decommissioning en de offshore windenergiesector.

 

Het AYOP-paviljoen op Offshore Energy in 2022.

 

Netwerkvereniging

De leden van AYOP zijn met name actief in offshore windonderhoud (inclusief kabellogistiek), boorprojecten voor gasexploratie, aanpassingen en onderhoud van werkschepen en platforms, en het demonteren van offshore constructies en schepen. Ook logistieke dienstverleners, HR-bedrijven en facilitaire dienstverleners zijn bij de netwerkvereniging aangesloten.

 

Noordzeekanaalgebied

In het kader van de energietransitie heeft AYOP met name een sterke focus op de renewables, legt Dionne Ruurda (38) uit. De Noord-Hollandse is sinds 1 september de nieuwe directeur van AYOP. Ze was voorheen werkzaam bij onder andere Tata Steel en Techport. ,,Ik ben geboren en getogen in Velsen en weet wat er speelt in het gehele Noordzeekanaalgebied. Ik ben nu enkele maanden actief bij AYOP en mijn indruk is heel positief. We hebben een enthousiast en kundig team, net zoals er bij de leden veel kennis en kunde is. Ik zie mijzelf als de spil in het faciliteren van samenwerking tussen onze leden, door goed te luisteren naar wat er speelt, ze met elkaar te verbinden en informatie uit de markt met hen te delen”, aldus Dionne.

 

Aanjager

Er zijn enorme uitdagingen in het kader van de offshore wind. ,,Als AYOP willen we hier graag als aanjager fungeren. De leden stellen zich graag open en samen zijn we sterk om de ontwikkelingen in de offshore wind aan te kunnen. We hebben een nieuw team met voorzitter Peter van de Meerakker, business development manager Richard Engelkes en event manager Machteld Liebregs”, vervolgt Dionne.

 

Dionne Ruurda is directeur van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP).

Bedrijfsbezoeken

Om AYOP-leden in de nieuwe ontwikkelingen mee te nemen organiseert de netwerkvereniging regelmatig bedrijfsbezoeken bij de leden en is het van de partij op beurzen in binnen- en buitenland. In het kader van een ‘gluren bij de buren’ bijeenkomst is AYOP bijvoorbeeld twee dagen in het Deense Esbjerg geweest, om kennis te delen op het gebied van offshore wind. Hoe kan bijvoorbeeld optimaal gebruik worden gemaakt van schaarse ruimte? Dat is ook voor een regio als het Noordzeekanaalgebied van groot belang.

 

Spin off

Bouw, onderhoud en beheer van diverse windparken voor de Hollandse Kust zorgen voor een ongekende spin off aan nieuwe bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied. Door geopolitieke spanningen is de druk op het vergroten van de energieonafhankelijkheid toegenomen. Mede daardoor is de ambitie van de landelijke overheid voor wind op zee in 2030 bijna verdubbeld naar 21 GW gerealiseerd vermogen. Eind vorig jaar is deze ambitie verder opgeschaald naar 50 GW in 2040 en 70 GW in 2050.

 

Ideale uitvalbasis

,,De windparken worden voor onze deur gebouwd. Onze regio is daarmee een ideale uitvalbasis om de kennis en kunde van onze leden maximaal in te zetten. Van bouw tot onderhoud en van crew transfer vessels tot veiligheid. Het hele ecosysteem voor bouw en onderhoud van de windparken is vertegenwoordigd in AYOP”, verklaart Dionne.

 

Elkaar gunnen

AYOP is dan ook een sterke partner voor de ontwikkelaars van de windparken. ,,Het is ook een enorm voordeel dat de leden elkaar allemaal kennen. Je voelt binnen het netwerk dat ze elkaar echt wat gunnen. De leden hebben allemaal hun eigen business, maar daarnaast hebben ze ook een drive om de regio op de kaart te zetten. We hebben elkaar allemaal nodig om verder te komen.”

 

‘Learning community’

Regeren is vooruitzien. Als in de nabije toekomst met andere energiebronnen wordt gewerkt, zal niet alleen het productieproces anders zijn, maar ook de opleidingsbehoefte van de medewerkers. Daarom is AYOP nu al bezig met het inrichten van een ‘learning community’. Daarbij wordt bedrijfsleven en onderwijs op elkaar afgestemd in verband met de vraag over tien jaar. ,,We spelen met de ‘learning community’ nu al in op de ontwikkeling van de juiste opleidingstrajecten voor later. Als keten kunnen we ons goed op de toekomst voorbereiden”, gaat de AYOP-directeur verder.

 

 

Voorbereid op waterstof

De ambitie is het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050, conform de doelstellingen van de Europese Unie. De energietransitie biedt mooie kansen voor het bedrijfsleven. De windparken op zee zijn essentieel voor de omslag naar waterstof. AYOP-leden bereiden zich al voor op de komst van waterstof. In hun eigen bedrijfsvoering of als leverancier in de keten van de bouw, exploitatie en het onderhoud van de windparken. Zo vaart er al een schip op waterstof, dankzij de AYOP-leden Damen Shipyards en Windcat Workboats. De operator van crew transfer vessels heeft dit jaar een overeenkomst met Damen getekend voor de bouw van meerdere schepen.

 

Toekomst AYOP

Hoewel de vereniging de laatste jaren een grote groei heeft doorgemaakt, is dat niet het doel. Dionne: ,,We hechten er vooral veel waarde aan dat een nieuw lid een aanvulling is op het geheel. De leden moeten vooral cohesie hebben, elkaar in samenwerking en delen van kennis kunnen vinden. Alleen dan kunnen we die grote opgave van de energietransitie aan!”

 

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op