Pfauth Logistics uit havengebied Vlissingen-Oost

Pfauth Logistics BV uit Vlissingen-Oost is een ketenregisseur in de logistiek. De onderneming verzorgt al ruim 45 jaar logistieke diensten op maat aan diverse industriële, maritieme- en handelsbedrijven. Kernactiviteiten zijn op- en overslag, expeditie & transport en totale douaneafhandeling. Het bedrijf is onder andere specialist in opslag van ADR en IMO lading conform PGS15.

,,Wij bijten ons vast in de diverse logistieke processen en zien logistieke vraagstukken als een uitdaging, conform onze slogan ‘We always find a way’. Transport over zee of door de lucht, Europese distributie (compleet- en deelladingen) of koeriersactiviteiten voor ADR of ongevaarlijke goederen vullen onze op- en overslag activiteiten mooi aan. Of het nu om gevaarlijke of ongevaarlijke stoffen gaat, onze denkwijze en procedures zijn altijd geënt op gevaarlijke stoffen”, aldus directeur Robbert Pfauth (33) die de derde generatie van het familiebedrijf vertegenwoordigt.

 

DNA

Logistiek zit in het DNA bij de familie Pfauth. Terugblikkend op de geschiedenis van Pfauth is te zien dat de overgrootvader van Robbert een bodedienst op een trekschuit van Bodegraven naar Amsterdam had. Vervolgens is zijn opa (op latere leeftijd) in 1975 in het Sloegebied gestart waarbij de interesse en focus meer op bevrachting kwam te liggen. Zo geraakte het bedrijf meer in de expeditie. Het DNA is onveranderd gebleven en staat voor flexibiliteit, service, kwaliteit en betrouwbaarheid.

 

Opslag

Na de vestiging in Vlissingen-Oost medio jaren zeventig kwamen er mede op verzoek van de omgeving steeds meer opslagactiviteiten bij. Een groei die soms gestaag en soms sprongsgewijs verliep. Zo heeft Pfauth Logistics zich in de afgelopen 45 jaar ontwikkeld tot het professionele bedrijf van nu. Kwantitatieve groei is bij Pfauth echter geen doel op zich. ,,Het gaat erom dat wij een kwalitatief goede en betrouwbare oplossing bieden voor elke vraag op het gebied van opslag, transport & expeditie en douane formaliteiten.”

 

Ingeslagen weg

Robbert is sinds 2011 werkzaam bij Pfauth Logistics. Zijn vader Hans Pfauth (67) heeft vorig jaar officieel afscheid genomen, maar blijft op de achtergrond op een gezonde manier betrokken bij het reilen en zeilen van het bedrijf.

Hans en Robbert Pfauth.

,,Mijn vader en ik hebben in de afgelopen tien jaar samen de onderneming geleid. De routine van een oude rot en de energie van een jonge hond gingen goed samen. We gaan verder op de ingeslagen weg”, vertelt Robbert Pfauth vanuit het goed geoutilleerde pand aan de Engelandweg, dat in 2004 werd gerealiseerd.

 

Uitbreiding

De onderneming heeft in 2019 haar bedrijfsterrein in havengebied Vlissingen Oost uitgebreid van ca. 10.000 naar 25.000 vierkante meter. De overdekte opslagcapaciteit is met de bouw van een nieuwe loods toegenomen naar meer dan 10.000 vierkante meter. Bovendien is er letterlijk en figuurlijk nog meer ruimte voor doorgroeimogelijkheden op deze locatie.

 

Plezier

Groei is echter geen doel op zich voor het logistieke bedrijf, waarvoor betrouwbaarheid en het borgen van kwaliteit leidend zijn. ,,Het gaat niet om schaalgrootte. We willen dicht bij ons zelf blijven. Plezier in het werk, op de goede manier kwaliteit leveren en luisteren naar de klant zijn essentieel voor ons.”

 

Onbalans

De energieprijzen zijn sky high en ook de krapte op de arbeidsmarkt is een probleem. ,,Er is overal een tekort aan vakmensen, grondstoffen, materieel. Er is een tekort aan alles. De energiecrisis en de onbalans in het containervervoer vanuit landen als China zijn eveneens uitdagingen. Het zijn allemaal componenten waarmee je vandaag de dag wordt geconfronteerd in de logistieke keten. Aan de andere kant draait de economie op volle toeren en als er wel voldoende grondstoffen voorradig zijn wordt er ruim ingekocht. Daarvoor is dan weer opslagruimte nodig.”

 

Doorvoersnelheid

,,De doorvoersnelheid is hoog. ‘Het materiaal kust de vloer en staat meteen weer in een auto op weg naar de eindklant’, wordt wel eens gezegd”, aldus Robbert, die aan het roer staat van een team van 12 mensen. Onlangs is nog een nieuwe loodsmedewerker het team komen versterken. De slogan van het bedrijf (‘We always find a way’) is zeker ook vandaag de dag zeer treffend.

 

Kameleon

,,Als kleiner bedrijf proberen we adequaat op de hedendaagse uitdagingen in te spelen door onze bestaande klanten de best denkbare service te bieden”, onderstreept hij. Hoe problematisch de macro-economische en geopolitieke omstandigheden ook kunnen zijn. ,,Wij leggen onze klanten opties voor, waarna ze hun eigen afweging kunnen maken. Je moet snel kunnen schakelen. Het voordeel van een klein familiebedrijf is dat je als een kameleon kan mee bewegen op vraag en behoefte van de klant.”

 

Aanpassingsvermogen

Haar aanpassingsvermogen is groot en daar is zeker in de huidige tijd veel behoefte aan. ,,Wij gaan niet voor het snelle gewin, maar focussen ons op onze bestaande klanten. Wij zijn loyaal naar onze klanten en leveranciers en zij naar ons”, zegt de directeur van Pfauth Logistics in Vlissingen Oost.

 

Value added services

Door compartimentering worden bij Pfauth Logistics tal van verschillende verpakte goederen in stacks en opslagstellingen opgeslagen. Via het WMS worden goederen gecontroleerd en geregistreerd en de klanten geïnformeerd over hun voorraad en mutaties. In het douane-entrepot kunnen producten worden opgeslagen in afwachting van de definitieve bestemming. Pfauth Logistics verzorgt desgewenst ook value added services zoals palletiseren, ompakken en etiketteren van goederen.

 

Regisseur

,,We treden graag op als regisseur en verbinden partijen met elkaar. Bepaalde diensten doen wij niet zelf, zoals bijvoorbeeld het ompakken (verbulken) van goederen of het transport en opslaan van tankcontainers. Toch kunnen we ook hierin voorzien voor onze klanten, dankzij partnerships.”

 

Congestievrij

Vanuit Vlissingen-Oost zijn er uitstekende congestievrije doorvoerverbindingen naar het achterland over de weg, het water en per spoor. Pfauth Logistics bevindt zich in het Schelde Rijngebied, met de terminals van Vlissingen, Antwerpen, Gent en Rotterdam in de nabijheid. Het aanbod aan goederenstromen blijft stijgen, om via opslag te behandelen.

 

Chemie

,,We zijn historisch gezien vooral gericht op de (petro)chemie, maar focussen ons de laatste jaren ook steeds meer op de internationaal opererende handelsbedrijven voor zowel opslag van gevaarlijke als ongevaarlijke grondstoffen. Daarnaast verzorgen we ook opslag van diverse technische spare parts voor bedrijven die actief zijn in de (petro)chemie.”

 

Vervoersmodaliteiten

Naast op- en overslag en douane-expeditie, worden ook transporten via de verschillende modaliteiten van weg, spoor, zee en luchtvervoer uitgevoerd. Voor iedere Europese en/of overzeese bestemming werkt Pfauth samen met een netwerk van gekwalificeerde vervoerders. Moet het snel, dan worden koeriersdiensten aangeboden binnen Nederland en naar vrijwel alle bestemmingen binnen Europa. Als logistieke regisseur volgt Pfauth Logistics het vervoer vanaf het begin tot aan de eindbestemming.

 

Gaston Schul

Pfauth Logistics heeft al decennia een partnership met onafhankelijke douane expediteur Gaston Schul. Door de exclusieve samenwerking kunnen alle benodigde documenten opgemaakt worden voor invoer, uitvoer en transit bestemmingen. ,,Met Gaston Schul vestigingen in Nederland, België, Duitsland en sinds kort in Engeland kunnen wij onze (internationale) klanten nog beter van dienst zijn op het gebied van douaneformaliteiten.”

 

Innovatieve oplossingen

Pfauth Logistics is geruime tijd geleden al begonnen met het implementeren van innovatieve logistieke oplossingen. Alles wordt via moderne software optimaal in kaart gebracht, zodat precies duidelijk is welke en hoeveel stoffen zich in een bepaald compartiment bevinden. Zodoende word de veiligheid rondom PGS opslag geborgd. ,,Onze klanten kunnen zich met een gerust hart bezig houden met productie en verkoop van de goederen, waarbij zij de logistiek aan ons over kunnen laten. Daar kunnen we ons echt in vast bijten”, besluit Robbert Pfauth.

.

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op