De ontwikkeling binnen de clusters Food (visserij), Energy (olie- en gaswinning en offshore wind) en Leisure (ferry- en cruisevaart) leiden tot een hoge bezetting van de kades in Zeehaven IJmuiden. Daarmee is en blijft IJmuiden een veelzijdige hub. De booming offshore wind energiemarkt biedt extra kansen voor IJmuiden, zoals met het nieuwe windpark Hollandse Kust Zuid. De zeehaven is een echte specialist geworden voor offshore windenergie op de Noordzee. Vanuit de havenstad aan de monding van het Noordzeekanaalgebied wordt al enkele jaren het onderhoud verricht voor de windmolens van het Prinses Amaliapark voor de kust van IJmuiden, van Luchterduinen voor de kust van Zandvoort en voor het offshore windpark Egmond aan Zee. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maakte medio maart bekend dat Vattenfall winnaar is van de tender Hollandse Kust kavels I en II. Het moederbedrijf van Nuon krijgt de vergunning om zonder subsidie het windpark te bouwen en te exploiteren.
Het nieuwe windpark moet in 2022 gereed zijn en is daarmee het eerste windpark in Nederland dat zonder subsidie wordt gebouwd. De kavels I en II krijgen beide een capaciteit van minimaal 370 MW, in totaal dus 740 MW. Dit windpark gaat duurzame energie produceren voor 1 tot 1,5 miljoen huishoudens.
Olieprijs
,,De olieprijs begint flink aan te trekken. Dat leidt tot stijgende activiteiten van de traditionele offshore op de Noordzee, maar het is tegelijkertijd ook een gunstige ontwikkeling voor alternatieve energiebronnen. Met offshore wind staan we er heel goed voor. Eerder heeft de haven van IJmuiden ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de windparken Amalia, Luchterduinen en Egmond, die gezamenlijk goed zijn voor een capaciteit van 357 MW”, aldus Peter van de Meerakker, algemeen directeur Zeehaven IJmuiden N.V. Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon dat de gunning kreeg, gaat zoeken naar een geschikte havenlocatie om de bouw van Hollandse Kust Zuid 1 en 2 te realiseren. Na de kavels 1 en 2 volgt de bouw van Hollandse Kust Zuid 3 en 4, met eveneens een capaciteit van 740 MW.
IJmuiden Ver
Het kabinet wil de gaskraan in Groningen helemaal dichtdraaien. Eerst naar tussen de vier en de zeven miljard kubieke meter gas in 2023 en op termijn naar nul. ,,Dat betekent dat 40 procent van de energievoorziening duurzaam van de Noordzee moet worden afgehaald. Daarvoor zijn recentelijk Hollandse Kust West met een capaciteit van 1400 MW en IJmuiden Ver met maar liefst 4.000 MW aangewezen. Daar hebben havens en bedrijven langs het Noordzeekanaalgebied meteen op ingespeeld.”
AYOP
Zo heeft Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) eind maart het bidbook The Essential Guide for installation and O&M Hollandse Kust wind farms’ aangeboden aan Vattenfall, dat het offshore windpark Hollandse Kust Zuid 1 en 2 gaat realiseren. AYOP geeft hiermee Vattenfall een inkijk in de mogelijkheden die samenwerking met de bedrijvenkoepel biedt. Bij de netwerkorganisatie uit het Noordzeekanaalgebied zijn meer dan 75 bedrijven en overheden aangesloten.
Windcat workboats
Het onderhoudscluster in IJmuiden biedt alle kansen op het binnen halen van nieuwe, toekomstbestendige offshorewind bedrijvigheid. Vandaar dat Zeehaven IJmuiden N.V. geïnvesteerd heeft in state-of-the-art nieuwe steigers voor de windcats, die de onderhoudsmensen dagelijks naar de windmolens brengen. Aan de Trawlerkade zijn vorig jaar twee drijvende steigers met een totale lengte van 46 meter gerealiseerd om ligplaats faciliteiten te bieden aan zes windcats van Windcat Workboats en twee reddingboten van de KNRM. De opstapbordessen maken het voor de bemanning mogelijk om ‘gelijkvloers’ en zeer veilig op de schepen op te stappen. Windcat Workboats vervoert personeel en materialen vanaf de boatlandings in de IJmondhaven naar de offshore gelegen windmolenparken voor de kust van IJmuiden.
Marktaandeel verse vis
Naast de traditionele olie- en gaswinning en de offshore windenergiemarkt heeft IJmuiden een uitstekende naam op het gebied van op- en overslag van verse en diepgevroren vis. Met de wereldwijde groei in de visproductie en – consumptie liggen er goede kansen voor IJmuiden om zich te ontwikkelen tot centrale ‘draaischijf voor vis’ in Europa. De veelzijdige Zeehaven IJmuiden heeft binnen de elf Nederlandse visafslagen in 2017 een marktaandeel van bijna 25 procent, waarmee het na marktleider Urk, de grootste visafslag van Nederland is. In het eerste half jaar van 2018 is het marktaandeel verder gegroeid tot 28,8 procent verse vis. IJmuiden is flink aan het investeren in de visafslag. De nieuwe kistenspoelmachine is inmiddels volledig operationeel. Op het hele dak van de Hollandse Visveiling worden zonnepanelen aangelegd om energie te leveren voor de koelcellen en de nieuwe kistenspoelmachine.
Brexit
Toegang tot de Britse wateren is essentieel voor de Nederlandse visserijvloot, maar de Brexit blijft zorgen baren. Veel van de in IJmuiden aangevoerde verse en diepgevroren vis wordt in Britse wateren gevangen. Valt de toegang tot die wateren weg omdat het Verenigd Koninkrijk het gebruiksrecht van zijn Exclusieve Economische Zone (EEZ) opeist, dan zullen ook belangrijke vangstgebieden voor de Nederlandse visserij worden afgesloten. ,,Gelukkig is er een goed georganiseerde lobby van de visserijorganisaties die ook wordt ondersteund door de overheid en VNO/NCW. Op het hoogste niveau in Brussel wordt er door de Nederlandse regering en de betrokken partijen aandacht gevraagd voor het ‘Visserij-dossier’. Het kabinet zet zich in voor beperking van ‘voor visserij gesloten gebieden’, behoud van pulsvisserij en versoepeling van de aanlandplicht door het ontwikkelen van alternatieven”, aldus Van de Meerakker.
Grote Houtkade
De algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden N.V. heeft op 20 april samen met wethouder Arjen Verkaik een overeenkomst gesloten voor het havenbeheer van de Grote Houtkade in Velsen Noord. De zeehaven in IJmuiden laat de afgelopen jaren een sterke groei zien. De druk op kaderuimte in de regio is groot. De beschikbaarheid van openbare kaderuimte aan de Grote Hout kan de aanwezige vraag invullen. Daarnaast biedt de Grote Houtkade kansen voor niches in de Food, Energy en Materials markt.