24/7 LNG bunkeren mogelijk in Amsterdamse haven

In de transitiefase naar hernieuwbare brandstoffen hebben Havenbedrijf Amsterdam en Titan LNG een langlopende huurovereenkomst ondertekend voor de Amsterdamse haven als ‘thuishaven’ voor Titans LNG bunkerponton de FlexFueler001. De FlexFueler001 gaat efficiënte, betaalbare en veilige LNG-bunkerdiensten leveren als eerste in zijn soort in Europa. Met deze overeenkomst onderstreept de haven haar ambitie met de LNG-bunkermarkt de haven te ontwikkelen tot duurzaam internationaal energieknooppunt.

 

De centraal gelegen Amerikahaven wordt de thuislocatie van de FlexFueler001. Deze zal eind 2018 operationeel zijn. Schepen kunnen dan 24/7 bunkeren. Dankzij de diepgang van 9,70 meter naast de FlexFueler kunnen ook zeeschepen langszij komen bunkeren op de thuislocatie. Normaliter zal de FlexFueler gebruikmakend van een duwboot echter naar het te bunkeren zeeschip toe varen.

Koen Overtoom, CEO bij Havenbedrijf Amsterdam: “Wij geloven in LNG als scheepsbrandstof en de LNG-oplossing van Titan past uitstekend bij onze strategie om onze haven te verduurzamen. Met LNG als brandstof is de winst voor het lokale milieu groot. LNG is economisch gezien aantrekkelijk als schonere beschikbare brandstof en maakt de transitie naar hernieuwbare brandstoffen mogelijk. Wij kijken uit naar het eind van dit jaar, wanneer de FlexFueler001 van start gaat in onze haven.”

 

“We zijn heel blij met de samenwerking met Havenbedrijf Amsterdam. Dankzij het vertrouwen van de haven kunnen we een langetermijnoplossing realiseren voor schepen die op LNG varen”, zegt Niels den Nijs, CEO van Titan LNG. “Wij zijn ervan overtuigd dat LNG als scheepsbrandstof een geweldige toekomst heeft en één van de bouwstenen vormt van een meer duurzame scheepvaart.”

 

LNG is hard op weg een van de voorkeursbrandstoffen te worden in de scheepvaart. De acceptatie van deze brandstof verloopt snel omdat het een kosteneffectief alternatief is. LNG is geschikt voor zeer uiteenlopende scheepstypes en -groottes. LNG biedt milieuvoordelen omdat LNG een einde maakt aan SOx (zwavel) en fijnstof emissies, en de uitstoot van NOx (stikstof) met 85% vermindert. Naast deze lokale voordelen verlaagt LNG de CO2-uitstoot. Door de inzet van LNG als scheepsbrandstof wordt bovendien voldaan aan huidige en toekomstige regelgeving.

 

Over Titan LNG:

Titan LNG is een vooraanstaande leverancier van full-service LNG oplossingen voor de maritieme en industriële markten in Noord-West Europa. Titan LNG is een zusterbedrijf van Rolande LNG, de leidende LNG tankstation operator voor het wegtransport. Titan LNG biedt complete oplossingen, inclusief project planning van bunker installaties en risico-managementdiensten die prijsfluctuaties kunnen afdekken.

 

Over Havenbedrijf Amsterdam

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2017 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 81 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 69.779 mensen bij bedrijven in de haven en bij havengerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 32.461 mensen in Amsterdam. Havenbedrijf Amsterdam heeft de ambitie om op duurzame en innovatieve wijze waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. De onderneming stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht. Als Port of Partnerships werkt Havenbedrijf Amsterdam intensief samen met partners in het bedrijfsleven, de stad en de regio.

Voor meer informatie ga naar www.portofamsterdam.nl

Auteur: Seaport Magazine

Deel dit bericht op